Projekt: Afirmacija mladih u lokalnoj zajednici – otok Murter.

Datum objave: 7. listopada, 2009.

“Jačanje kapaciteta mladih za njihovo aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici i promocija društvenog aktivizma mladih na otočnom i obalnom području Šibensko-kninske zupanije”

U listopadu započinjemo projekt radnog naziva Afirmacija mladih u lokalnoj zajednici – otok Murter. Projekt je namjenjen mladim srednjoškolcima sa cijelog otoka Murtera a sastoji se od nekoliko zanimljivih aktivnosti:

  • Edukativne radionice – različitih tema o osnaživanju mladih kao društvene grupe
  • Otvoreni sat mladih s načelnicima općina Murter-Kornati i Tisno
  • Radionica izrade angažiranog videa/kratkog dokumentarnog filma
  • Osnivanje Općinskog savjeta mladih ili udruge mladih
  • Studijsko putovanje u internacionalni kamp mladihPozivamo sve mlade koji ma se sviđa gore navedeni program da se jave telefonom, e-mailom ili osobno u Udrugu Argonauta.
Ovo su naši kontakti:
Adresa: Udruga Argonauta, Pijaca društva seoske izobraženosti bb, 22243 MURTERTel/fax: 022.434.827Mobitel: 091.206.6657 (Ivona Pribilović – Voditeljica projekta)E-mail: mail@argonauta.hr, ivona@argonauta.hr
U našem projektu očekujemo osim usvajanja novih znanja i mnogo zabave – zato pridružite nam se! Prijavite se još danas!

Financira: Fond za civilno društvo Ureda svjetske banke u Zagrebu i MATRA Social Transformation Program, Ministarstvo vanjskoh poslova Kraljevine Nizozemske

EDUKATIVNE RADIONICE

Prva radionica održat će se u subotu 17.10. u Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja u Murteru. Radionica će započeti detaljnijim predstavljanjem ovog projekta za sudionike a nastavit će se uvodnom temom o Civilnom društvu. Voditelji radionice su Voditeljica projekta Ivona Pribilović i Slobodan Škopelja trener iz Udruge Mi iz Splita.
Serija edukativnih radionica održavat će se jednom mjesečno od listopada 2009. do svibnja 2010. Teme radionica biti će sljedeće:
1.    Civilno društvo
2.    Definiranje potreba u lokalnoj zajednici i utvrđivanje pririteta među njima
3.    Pisanje projekata
4.    Funcioniranje lokalne samouprave
5.    Javno zagovaranje
6.    Mediji i civilno društvo
7.    Zaštita prirode: Što mladi mogu učiniti? – Volonterske akcije
8.    Kako osnovati udrugu mladih
Svaki put sa novim zanimljivim trenerima/predavačima i gostima (novinari,predstavnici udruga mladih,predstavnici lokalne zajednice itd.) i svaki put u drugom mjestu na otoku – Murter, Tisno, Jezera, Betina.
Radionice će se izvoditi u dva dijela: jutarnji dio nakon kojeg slijedi zajednički ručak i popodnevni dio.

OTVORENI SAT S NAČELNICIMA

Od veljače sudionici projekta moći će na Otvorenom satu uputiti pitanja i svoje prijedloge predstavnicima lokalne vlasti na otoku Murteru. Ovo će biti idealna prilika da im se približe potrebe i problemi mladih na otoku Murteru te da se maldi aktivno ukljuće u donošenje odluka na lokalnoj razini koje se odnose na njih.

RADIONICA IZRADE ANGAŽIRANOG VIDEA/KRATKOG DOKUMENTARNOG FILMA

Najbolji sudionici  edukativnih radionica navedenih pod 1. pohađat će na kraju ciklusa 3 dnevnu radionicu  izrade angažiranog videa/kratkog dokumentarnog filma. Na njoj će se izraditi scenarij na temu koju će predložiti sami sudionici i koju su obrađivali na edukativnim radionicama tijekom školske godine. Sudionici će biti angažirani kao scenaristi,
novinari,snimatelji i montažeri. Svatko će imati određenu ulogu u timu.

OSNIVANJE OPĆINSKOG SAVJETA MLADIH ILI UDRUGE MLADIH

Za mlade sudionike projekta te sve zainteresirane mlade s otoka Murtera  organizirat će se u svibnju 2010. prezentacija o osnivanju savjeta mladih po primjeru dobre prakse (Pula, Vodnjan, Rovinj). Gosti će biti predstavnici takvog Savjeta iz grada Vodnjana.  Također će se tom prilikom javno prezentirati i angažirani video nastao tijekom radionice.

 

STUDIJSKO PUTOVANJE U INTERNACIONALNI KAMP MLADIH

Dvoje mladih koji su iskazali najvše interesa i znanja tijekom sudjelovanja u projektu nagradit će se studijskim putovanjem gdje će sudjelovati u programu  internacionalne
radionice koja će okupiti mlade iz različitih europskih zemalja. (Primjer: „Learning how to participate“ Hollókő, Hungary)
Sudjelujući u ovakvom višednevnom interaktivnom treningu naši mladi imat će priliku podjeliti znanja o participaciji mladih u zajednici, naučena kroz sudjelovanje u našem
projektu i usvojiti nove, inovativne i kreativne pristupe, razmjeniti iskustva i stvoriti nove kontakte.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island