Svečano zatvaranje projekta “Doprinos održivom razvoju obale i otoka Šibensko-kninske županije”.

Datum objave: 10. travnja, 2010.

U Murteru je zatvoren projekt „Doprinos održivom razvoju obale i otoka Šibensko-kninske županije“, čiji je nositelj bilo Sveučilište u Wageningenu, lokalni koordinator Udruga „Argonauta“, partner Regionalni ured za srednju i jugoistočnu Europu, a financijer Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske kroz MATRA program. Kroz tri godine i 500 tisuća uloženih eura, projektom se, uz jačanje organizacija civilnog društva, edukaciju i jačanje svijesti o održivom razvoju, konkretno financijski pomoglo mnogim udrugama s ovog područja.
Unutar projekta održana su dva Festivala održivog razvoja obale i otoka u Murteru i Tribunju, a treći će se na jesen odražiati u Jezerima. Organizirana su dva studijska putovanja, na nizozemski otok Texel i na kvarnerske otoke Lošinj, Krk i Cres. Pripremljeni su i protokoli za praćenje određenih vrsta biljnog i životinjskog svijeta u zaštićenim područjima. Otvoren je i uređen Edukacijski centar za održivi razvoj koji će nastaviti uspješno djelovati i nakon zatvaranja projekta. A  jedan od možda najvažnijih rezultata projekta su osnažene organizacije civilnog društva.Tako se  Udruga Argonauta razvijala  kroz provođenje ovog projekta te sada broji četvero zaposlenih te je bitan je dionik lokalnog razvoja.
Na zatvaranju projekta prezentiran je pilot-projekt „Murter – otok otoka“. Izrađen je i logo otoka Murtera: obrisi otoka u četiri različite boje koje simboliziraju četiri otočna naselja. Uz tiskanu image brošuru, promovirana je i web stranica: www.otok-murter.hr , koja pokazuje u čemu su mještani četiriju naselja na otoku Murteru različiti, a u čemu pak jedinstveni.
Načelnici otočnih općina Ivan Božikov i Ivan Klarin potpisali su Povelju prijateljstva, kojom će se uređivati područja buduće suradnje i zajedničkih otočnih projekata.
– Iako se danas projekt službeno zatvara, bitno je da ostaju uspostavljeni odnosi i oblici suradnje te da se dalje razvijaju – zaključila je Willemijn van Haften, zamjenica veleposlanice Kraljevine Nizozemske u Zagrebu.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island