Sanacija arheološkog lokaliteta – Oživio antički grad Kolentum!.

Datum objave: 11. svibnja, 2010.
U ponedjeljak 10. svibnja 2010. započeli su sanacijsko-konzervatorski radovi na ostatcima rimske ville na arheološkom lokalitetu Kolentum u Murteru. Inicijativu je pokrenula udruga Argonauta čija  voditeljica programa očuvanja kulturne baštine, Snježana Fernežir (dipl. arheolog i prof.povijesti ) koordinira radove. Radove nadzire mr. sc. Željko Krnčević  iz Muzeja grada Šibenika a financira Općina Murter–Kornati.  Pomoć volonterski pruža apsolventica Zadarskog sveučilišta, studija povijest umjetnosti i arheologije, Ivane Cunjac iz Murtera.
Arheološki ostatci vidljivi su u podnožju Gradine i u neposrednom podmorju. Na ovom području povremeno su se provodila arheološka istraživanja kako na kopnu tako i u moru. Nedostaju sustavni znanstveni radovi vezani uz arheološke ostatke Kolentuma, koji bi omogućili bolje poznavanje života u Antici na ovom području. Prva istraživanja provedena su uz dobro vidljive ostatke antičke cisterne (tvz.“Tamnice“). Istraživanja je vodio Luka Jelić 1907./8. g. povjesničar i arheolog. Sustavna arheološka istraživanja vođena su šezdesetih i sedamdesetih godina pod vodstvom  prof. dr. Aleksandre Faber. Zadnja istraživanja na ovom području vršio je 2001/02. Ivan Pedišić, kustos Muzeja grada Šibenika. Arheološka istraživanja otkrila su antičke stambene objekte koji su se terasasto uspinjali uz brdo. Priobalni sklopovi su bili najluksuzniji, a raskoš je opadala kako je rasla udaljenost vila od mora. Mogu se razlučiti najmanje dvije građevinske faze: prva faza) I.-II.st. po Kristu i druga faza koja je nastupila nakon nje, no nije precizno datirana.

Trenutni konzervatorsko-sanacijski radovi odnose se na tvz. antičku villu s apsidom. Ovo luksuzno zdanje proteže se uz obalu u duljini od preko 50 metara. Zdanje je imalo dvorište s velikom cisternom. U kasnijoj fazi adaptiranjem već postojećih  prostora u jugozapadnom dijelu dobilo je i manji termalni kompleks. Zidovi ovog zdanja vjerovatno su bili prekriveni pločicama od ružičastog mramora u (donjim dijelovima) i freskama (u gornjim dijelovima). Podovi su bili popločani mozaicima od bijelih i crnih kockica. Cilj radova u tijeku, jest turistička valorizacija kulturne baštine mjesta Murtera. Za ovu turističku sezonu pripremaju se edu-info table kulturne baštine mjesta Murtera koje će biti postavljene na obnovljenom lokalitetu Kolentum i na ostalim objektima kulturno-povijesne baštine u mjestu Murter. Info-edu table će sadržavati osnovne informacije  o samim lokalitetima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island