Kamo s otpadom?.

Piše: Sanja Tabori — 24. svibnja, 2010.

U more ne!

22. i 23. svibnja 2010. na otoku Murteru i Kornatskom otocju održana je dvodnevna akcija čišćenja podmorja u sklopu projekta “More je život IV” a u organizaciji Udruge Argonauta iz Murtera. Akcija je održana povodom obilježavanja 22. svibnja, Dana biološke raznolikosti. Akciju je omogučilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH, koje već četvrtu godinu za redom financira projekt udruge More je život.
Čistilo se na otoku Žutu u uvalama Hijača i Sabuni te u centru Murtera, uvala Hramina na 4 podlokacije. Pomoć na kopnu roniocima su dali zaposlenici komunalnog poduzeća Murtela (suradnička organizacija) te vlasnici kuća na Žutu i mještani Murtera. U akciji su sudjelovala 24 ronilaca iz cijele Hrvatske (Karlovac, Sisak, Rijeka, Spli i Zadar) a imali smo i goste iz Slovenije i jednog zaposlenika Finske ambasade! Stanje na Žutu je prihvatljivo i količine otpada su nevelike, uglavnom plastične i staklene boce te manja količina automobilskih guma. Ronioc Boris Jadrić iz Splita pronašao je veću količinu odbačenih baterija što govori o namjernom odlaganju otpada u more te ukazuje na nedovoljne razvijene svijesti pojedninaca o štetnosti takvog ponašanja na dugoročnu stabilnost ekosustava u Jadranskom podmorju.
Centar mjesta Murter, uvala Hramina većim je dijelom lučko područje za turističke brodice i stanje se može procijeniti kao katastrofalno, rekli su ronioci iz RK Karlovac koji često sudjeluju na sličnim akcijama diljem obale. Osim desetaka automobilskih guma te boca i posuda svih oblika iznenadila su nas kolica iz supermarketa također odbačena u more – a sigurno ne slučajno!
Zaključak cijele akcije  jest da je potrebno još mnogo sličnih inicijativa da bi se stanje s otpadom u moru popravilo i jače informativno-edukativne kampanje za turiste (posebice nautičare) i lokalno stanovništvo o neprimjerenosti i štetnosti odlaganja otpada u more. Redovitim akcijama čišćenja podmorja moguće je popraviti trenutačno stanje ali dugoročno riješenje problema zasigurno je jačanje svijesti cjelokupne javnosti o odgovornom zbrinjavanju otpada.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka