Festival održivog razvoja obale i otoka.

Datum objave: 4. rujna, 2010.

U subotu 4.rujna 2010., u mjestu Jezera na otoku Murteru, održat će se  Festival održivog razvoja obale i otoka Šibensko-kninske županije – FORO 2010. Uz Udrugu Argonauta, suorganizator manifestacije je Turistička zajednica mjesta Jezera.

Održavanje ove manifestacije  se uspješno nastavlja već treću godinu za redom. Ove godine FORO će se održati u subotu 4. rujna 2010. u mjestu Jezera na otoku Murteru a bit će koncipiran kao cjelodnevno događanje u kojem će lokalna zajednica mjesta Jezera programom predstaviti svoju kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu te perspektive razvoja, a izlagači iz cijelog  priobalnog i otočnog dijela Šibensko-kninske županije te gosti iz Zadarske županije, na sajamskom dijelu predstaviti će ponudu autohtonih proizvoda, svoju tradiciju i običaje.

FORO se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Županije Šibensko-kninske i Općine Tisno a organizatori su Udruga Argonauta i Turistička zajednica mjesta Jezera.

Ovim putem u ime organizatora zahvaljujemo se svim izlagačima koji su se već treću godinu odazivaju na sudjelovanje u ovoj manifestaciji. Na taj način dajući svoj doprinos promociji održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama grade suradnju među različitim sektorima.

Ova manifestacija bilježi veliku korisnost za krajnje korisnike (obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turiste, lokalno stanovništvo-posjetitelje) jer im pruža sliku tradicijskih vrijednosti koje su se održale i koje se u posljednjem desetljeću nastoje oživiti. Na taj se način  turistu prezentira izvorni identitet  i autentičnost destinacije. Turist ima mogućnost i sam sudjelovati u pojedinim dijelovima Festivala i tako se  izravno povezati s domaćinima i njihovim tradicijama.
Također evidentna je korisnost u umrežavanju lokalnih i regionalnih dionika u poljoprivrednom  sektoru kroz izlaganje na sajamskom dijelu ovog Festivala. Dionici iz poljoprivrede, malog obrtništva i zanata imaju priliku turistima i široj javnosti izravno ponuditi svoje autohtone proizvode – na taj način sajamski dio Festivala promovira održivo tržište gdje se proizvod nastao u samoj destinaciji tu i nudi.
Ukratko ciljevi i očekivani rezultati ove manifestacije su:
•    promocija autohtonih poljoprivrednih proizvoda
•    suradnja i razmjena iskustava između dionika u poljoprivredi i turizmu obogaćena turistička ponuda u regiji
•    sadržaji za  produljenje turističke sezone
•    porast interesa i promocija održivog razvoja u turizmu
•    upoznavanje turista s kulturno-povijesnom baštinom otočnih i priobalnih zajednica sjeverno-dalmatinske regije

Festival je koncipiran kao manifestacija na kojoj će predstavnici pojedinih turističkih zajednica gradova i mjesta, kroz turistički sektor, nevladine organizacije, obrtništvo, kulturno-umjetničkih društva i ostale organizacije/institucije koje svoje aktivnosti obavljaju sukladno politici održivog razvoja s obalnog i otočnog područja Šibensko–kninske županije, predstaviti svoje specifičnosti kroz autohtone proizvode, tradicionalne obrte, običaje te prirodnu i  kulturno–povijesnu baštinu.

Festival je županijskog karaktera i na njemu će sudjelovati predstavnici svih obalnih i otočnih mjesta i gradova koji su odabrani od strane lokalnog ureda Turističke zajednice te Obrtničke komore Šibensko – kninske županije. Kontaktirajući turističke zajednice pokazao se veliki interes i zadovoljstvo budućih sudionika Festivala zbog mogućnosti promocije svog mjesta na ovom događaju, te će na njemu sudjelovati predstavnici slijedećih gradova: Šibenik, Skradin, Vodice, mjesta: Rogoznica, Primošten, Grebaštica, Brodarica, Tribunj, Pirovac, te otoka: Murter (Tisno, Jezera, Betina, Murter), Zlarin, Prvić, Krapanj, Žirje i Kaprije.

Cilj ovog festivala je promocija održivog načina življenja i razvoja obalnih i otočnih zajednica Šibensko-kninske županije putem promocije onih organizacija/institucija/pojedinaca koje aktivno djeluju na očuvanju i promociji  prirodnih i tradicijskih vrijednosti svoga kraja. Na taj način želimo skrenuti pozornost na važnost očuvanja i razvoja, ponajviše, specifičnih otočnih zajednica koje su bogate tradicijom i prirodnim ljepotama, ali sa sve manje i manje lokalnog stanovništva koje bi te vrijednosti očuvalo i njegovalo.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island