Izlet u Park prirode Vransko jezero.

Piše: Sanja Tabori — 16. listopada, 2010.

U organizaciji Udruge Argonauta, TZ-a Murter-Kornati i Komunalnog poduzeća Murtela, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (24.travnja 2010.) održana je akcija prikupljanja starog papira “Cvijeće za smeće”.

U akciji prikupljanja starog papira sudjelovala je i Osnovna škola „Murterski škoji“, a u subotu 16. listopada 2010. učenici razreda koji sakupili najviše papira nagrađeni su izletom u Park prirode Vransko jezero. Dvadeset i četvero učenika petog i šestog razreda tako su posjetili športsko-ribarsku lučicu Prosika i vidikovac Kamenjak te od edukatorice Maje Ćuže čuli mnoge zanimljivosti vezane uz Vransko jezero.

Donosimo vam kratak osvrt o onome što smo imali priliku čuti i vidjeti.

Športsko ribarska lučica Prosika

Autobusom smo došli do Prosike, odnosno kanala i lučice za privez brodova gdje se nalazi u tradicijskom stilu obnovljena ribarska kućica iz 19. stoljeća. Kratkom šetnjom prema jugu, došli smo do mjesta koje se naziva Jugovir gdje se nalazi obnovljena Borellijeva ribarska kuća iz 18. stoljeća. Inače plemićka obitelj Borelli, da bi jezero spasila od malarije koja je ga je uništila, je prije više od 200 godina dala prokopati kanal Prosika. Prokapanjem kanala razina vode iz Jezera pala je za tri metra, a vodeni val koji je uslijedio osjetio se i u susjednoj Betini. Padom razine vode, oslobođena je golema obradiva površina (Vransko polje) što je u gospodraskom smislu preporodilo ovaj kraj.

Vidikovac Kamenjak

Nakon Prosike posjetili smo prekrasno uređeni vidikovac Kamenjak s kojeg se pruža veličanstveni pogled na čitavo jezero, na početak Kornatskog otočja, na Murter, Pirovac, Drage, Pakoštane… Vidikovac Kamenjak i lučica Prosika preuređeni su u sklopu projekta održivog razvoja turizma CARDS 2002. i predivan su primjer kako sredstava iz fondova Europske unije mogu oplemeniti naše prostore.

Ni kiša nas nije omela da se svi izredamo na dalekozoru s vidikovca nagon čega smo se uputili natrag u Murter još jednom zadivljeni raznolikošću i ljepotom prirode lijepe naše.

Fotografije sa izleta možete pogledati na: Facebook profilu naše udruge

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka