Mladi Murterini na seminaru u Makedoniji.

Datum objave: 11. prosinca, 2010.

Petero mladih murterina od 1. do 10. studenog 2010. prisustvovalo je seminaru „Voda – izvor života“ održanog u gradu Probištipu u Makedoniji. „Voda – izvor života“ je projekt u sklopu programa Youth in Action implementiran od makedonske udruge „Kreator“ i partnerskih organizacija iz Bugarske, Rumunjske, Italije, Francuske, Srbije, BiH i Hrvatske.

Youth in Action je program koji je Europska Unija posvetila mladima. Cilj programa je nadahnuti osjećaj aktivnog europskog građanstva, solidarnosti i tolerancije među mladim Europljanima i uključiti ih u stvaranje budućnosti EU-a.

Udruga Argonauta pristupila je projektu u sklopu završnih aktivnosti projekta „Afirmacija mladih u lokalnoj zajednici – Otok Murter“ kojeg je financirao Ured Svjetske banke u Zagrebu. Cilj projekta jest jačanje kapaciteta mladih za njihovo aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici i promocija društvenog aktivizma mladih.

Tijekom seminara u Probištipu održane su mnoge team building radionice koje su imale cilj da se sudionici međusobno bolje upoznaju; radionice o važnosti vode kao resursa; prezentacije u kojima su sudionici predstavili vodene resurse svojih zemalja; i tzv. „nacionalne večeri“ u kojima su sudionici kratkim prezentacijama, brošurama, hranom i pićem predstavili svoje zemlje. Sudionicima je kao dio programa omogućen i posjet pitoresknom gradu Ohridu na Ohridskom jezeru. Sudionici su kao krajnji rezultat seminara izradili brošuru s igrama koje su sami kreirali, a koje imaju cilj educirati mlade o važnosti i oskudnosti vode kao resursa.

Bilo je to deset dana koji su bili ispunjeni igrom, lekcijama o vodi, zabavom i novim prijateljstvima. A koliko su sudionici jedni drugima prirasli srcu najviše svjedoče suze koje su uslijedile na rastanku. Nova prijateljstva i odnosi nagovješćuju buduću suradnju, utabana svjesnost o važnosti vode novu odgovornost, a sjećanja na protekle dane nostalgiju i želju da se nešto takvo opet ponovi, možda čak i na našem otoku.

Galeriju slika možete pogledati na našem Facebook profilu .

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island