Akcija čišćenja stare rimske cisterne.

Piše: Sanja Kovačev — 20. prosinca, 2010.

U subotu 20. studenog 2010. održana je akcija čišćenja ostataka rimske cisterne na arheološkom lokalitetu Kolentum u Murteru. Tzv.

„Tamnica“ je pripadala nadzemnom tipu antičkih cisterni koja se punila kišnicom s povišenog krova pripadajućeg arhitektonskog sklopa. Zbog izgleda stari Murterini su cisternu prozvali “Tamnica”. Nedaleko se nalaze ruševine u obliku apside, pa se pomišlja na to da je mogla pripadati kompleksu manjih – možda privatnih – termi. Prva istraživanja ovog lokaliteta vodio je povjesničar i arheolog Luka Jelić davne 1907./8. g.

Subotnjoj akciji je prisustvovalo petnaestak mještana Murtera i troje studenata odsjeka arheologije Filozofskog fakulteta u Zadru. Sudionici su priču o gradu Kolentumu imali priliku čuti iz usta diplomiranog arheologa Tonija Brajkovića iz Muzeja grada Šibenika. Sudionici akcije na koncu su imali zajednički ručak u konobi „Boba“.

 

U sklopu inicijative već je izrađena pristupna staza objektu, a u tijeku je izrada smeđe signalizacije i dvojezične info-edu table s kratkim informacijama o ovom arheološkom objektu. Cilj i ove akcije jest turistička valorizacija kulturne baštine mjesta Murtera.

Akciju je organizirala udruga Argonauta iz Murtera u sklopu građanske inicijative „Oživimo zajedno priču o antičkom gradu Kolentumu“ uz potporu zaklade „Kajo Dadić“ iz splita. Akcija je provedana u suradnji sa Općinom Murter-Kornati, Turističkom zajednicom Općine Murter-Kornati i komunalnim poduzećem Murtela.

Galeriju slika možete pogledati na našoj Facebook stranici .

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka