Obilježen Dan planeta Zemlje.

Datum objave: 30. travnja, 2011.

U Murteru je Dan Planete Zemlje ove godine obilježen kao „Murtersko zeleno djelo“ u subotu 30. travnja 2011. tradicionalnom akcijom skupljanja starog papira te zamjenom starog papira za sadnice cvijeća pod sloganom „Cvijeće za smeće!“ ,sve  u organizaciji udruge Argonauta a uz potporu TZO Murter-Kornati, JU NP Kornati i Komunalnog poduzeća Murtela. Cilj ove akcije jest kontinuirano raditi na jačanju svijesti lokalne zajednice o odgovornom ponašanju spram okoliša.

Kao i prijašnjih godina djeca OŠ Murterski škoji su se natjecala tko će skupiti više starog papira. Ove godine pobijedio je….??? (vidi u :opširnije)

Kao i prijašnjih godina djeca OŠ Murterski škoji su se natjecala tko će skupiti više starog papira. Ove godine pobijedio je 5.razred u kategoriji viših razreda i 2. razred u kategoriji nižih razreda. Pobjednike očekuje nagradni izlet kojeg će omogućiti tvrtka Jolly JBS doo otkupom starog papir te ostali sponzori iz lokalne zajednice. Ove godine skupljeno je oko 4 tone starog papira. Nakon proglašenja pobjednika, djeca i volonteri su od skupljenog starog papira sagradili veliki natpis VOLIM MURTER, kojeg su iz ptičje perspektive (iz dizalice) snimili Argonautini volonteri Neven Jović (ugostitelji i amaterski forograf iz Jezera)  i Dario Juraga,(učenik 8. razreda OŠ Murterski škoji iz Murtera). Utješna nagrada svim sudionicima koji su pokazali trud u ovoj akciji biti će upravo ova zajednička fotografija.

Ovime se lokalna zajednica mjesta Murtera pridružila svjetskoj kampanji „Milijarda zelenih djela“  kojoj je cilj do Konferencije Ujedinjenih naroda o održivom razvitku, 2012. godine, zabilježiti milijardu tzv. malih  djela za okoliš, kao što npr. sadnja drveća, zamjena živinih žarulja, promicanje korištenja bicikla, održavanje skupova…. „Murtersko zeleno djelo“ tako je zabilježeno je na portalu neprofitne organizacije Earth Day Network. (www.earthday.org ).

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island