Škola u prirodi 2011..

Piše: Sanja Kovačev — 21. svibnja, 2011.

U subotu 21. svibnja 2011. godine u sklopu projekta „Kornati-Škola u prirodi V“ održan je jednodnevni edukativni izlet na Kornatsko otočje za djecu viših razreda osnovnih škola iz Šibensko-kninske županije.

U ovoj tradicionalnoj školi u prirodi koju već petu godinu za redom organizira murterska udruga Argonauta, sudjelovalo je oko 55 učenika OŠ Vodice iz Vodica i OŠ Brodarica iz Brodarice, kraj Šibenika.

Izlet je započeo u 9:00 ukrcajem na turistički brod Bolivar agencije Tureta iz Murtera. Tijekom izleta kroz program interpretacije vodila ih je Ivona Pribilović, izvršna direktorica udruge, a stručnu pomoć pružila je volonterka u udruzi, studentica biologije i ekologije mora iz Šibenika, Bruna Petani.

Učenici su kroz izlaganja i neposrednim promatranjem mogla naučiti zanimljive činjenice o Kornatskom otočju i njegovoj prirodnoj te kulturološkoj vrijednosti. Učenicima su demonstrirane metode u istraživanju biologije mora (monitoring dobrih dupina i glavatih želvi, inventarizacija u podmorju itd.), naučili su između ostalog i pravila ponašanja u NP Kornati, te važnost strogo zaštićenih zona unutar nacionalnog parka za znanstvena istraživanja u biologiji mora. Učenici su također imali priliku naučiti pojedinosti o geomorfološkom nastanku kornatskih „kruna“ te najvažnije činjenice iz povijesti i zanimljivosti iz života autohtonih Kurnatara kroz stoljeća.

Slobodno poslijepodne djeca su iskoristila za prvo proljetno kupanje na jednoj od najljepših kornatskih pješčanih plaža na otoku Levrnaci.

Ovaj projekt kontinuirano se provodi od 2006. godine uz financijsku potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa te je podržan od JU NP Kornati i općine Murter-Kornati. Cilj ovog projekta je upoznavanje mladih generacija s Kornatskim otočjem kao jednim od najvrjednijih zaštićenih područja i resursa prirodne i kulturno-povijesne baštine Šibensko-kninske županije, te podizanje svijesti o važnosti zaštite prirode i odgovornog ponašanju spram okoliša kroz edukaciju.

Sljedeći izlet održat će se u subotu 28.svibnja 2011. godine, a sudjelovat će učenici OŠ Faust Vrančić i OŠ Tin Ujević iz Šibenika. (I.P.)

 

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka