Inicijativa “Maslinirajmo se!”.

Datum objave: 1. listopada, 2011.
U murterskom kraju postoji stoljetna tradicija maslinarstva. Neki povjesničari smatraju da je otok Murter dobio ime po izdubljenom kamenom koritu, koje se nalazilo u sklopu preše za ulje, a zvalo se – mortarium. Takvo porijeklo imena upravo upućuje na dugu tradiciju maslinarstva u ovom kraju.

Godine 1910. u Murteru je izgrađena uljara (za ono vrijeme najmodernija u Dalmaciji), a ulje proizvedeno u njoj postaje nadaleko poznato. Koriste ga na carskom dvoru u Beču, a 1913. g. murtersko ulje je, na prestižnoj međunarodnoj izložbi ulja u francuskom gradu Eixu, dobilo zlatnu medalju za kvalitetu. Nekada se tu obrađivalo preko 170 000 maslina i godišnje proizvodilo šezdesetak vagona ulja.

Tradicija u kvaliteti proizvodnje maslinovog ulja se nastavlja do današnjih dana. Ulje proizvedeno u ovom kraju je jedinstveno po kvaliteti, boji, okusu i mirisu. Unatoč tome maslinarstvo je daleko od nekidašnje razine. U Murteru i danas postoji uljarska zadruga, a u sklopu osnovne škola Murterski škoji djeluje učenička zadruga koja se uspješno brine za mali maslinik u sklopu dvorišta njihove škole.  Zbog navedenih činjenica zaključili smo da postoji potreba da se pokrene građanska inicijativa MASLINIRAJMO SE! u kojoj se kroz različite aktivnosti promovira očuvanje okoliša kroz popularizaciju maslinarstva među mladima a sve temeljeno na volonterskom radu kao doprinosu pojedinca razvoju zajednice.

 

U sklopu incijative biti će organizirane slijedeće aktivnosti:

  1. Edukativna i kreativna radionica ukrašavanja platnenih torbi  – djeca 7.og razreda će naučiti o važnosti  masline i maslinarstva kroz interaktivne aktivnosti te će   oslikati jutene torbe motivom masline i pokloniti ih svojim majkama za „spizu“ (četvrtak 27. listopada 2011.)
  2. Novinarska radionica s djecom – radio emisija ŠTO JE TO MASLINA? – djeca članovi novinarske sekcije snimit će anketu među građanima Murtera s gornjim pitanjem; emisija će se emitirati na lokalnom radiju i lok.web portalima (od 27. listopada 2011. do 17. studenog 2011.)
  3. Volonterska akcija sadnje 6 stabala masline na površini OŠ „Murterski škoji“ kako bi učenička zadruga u budućnosti ubirala rod – volonteri iz lokalne zajednice i djeca OŠ Murterski škoji. (studeni 2011.)
Akcije organizira udruga Argonauta iz Murtera u sklopu spomenute građanske inicijative „MASLINIRAJMO SE!“ uz potporu zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita. Akcija se provodi u suradnji sa OŠ „Murterski škoji“.

Facebook galerija fotografija – ukrašavanje platnenih torbi
Facebook galerija fotografija – akcija sadnje stabala masline

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island