Svjetski tjedan energije.

Datum objave: 1. listopada, 2011.

Svjetski tjedan energije se slavi svake godine širom svijeta, da nas podsjeti da ne zloupotrebljavamo prirodne resurse kao što su nafta, ugljen, voda, itd., i da trebamo koristiti alternativne izvore energije koji su čišći i omogućuju opstanak planeta. Problem energije je bez sumnje rastući jer se na Zemlji stvara sve više stakleničkih plinova, teže se eliminiraju otrovni otpadi i smanjuje se cjelokupno zdravlje našeg planeta, postupno uzrokujući smrt i nestanak sve više i više vrsta.

Postoje mnoge vrste obnovljivih izvora energije i trenutno najveći napor  u tehnološki razvijenim zemljama odnosi se na stvaranje novih oblika iskorištavanja obnovljivih izvora energije kao što su vjetar, geotermalna energija, hidroenergija, plime i oseke, solarna energija, kinetički sustavi, nuklearna fuzija, toplinska energija, biomasa …

S druge strane, moramo se sjetiti da više od trećine svjetske populacije nema pristup alternativnim oblicima energije i da je 30 najrazvijenijih zemalja na svijetu (15% od ukupnog stanovništva) troše 60% ​​više energije iz obnovljivih izvora.

Također procjenjuje da se oko 80% svjetske energije proizvodi iz fosilna goriva poput nafte, a samo 20% dolazi iz obnovljivih izvora energije.
Dakle, svi moramo osigurati ravnotežu na Zemlji i osigurati čišći planet, te se odnositi prema njoj s više poštovanja općenito. 2011.godine u EU i drugim zemljama svijeta održan je Tjedan održive energije od 11.-15. travnja, a obilježen je različitim događanjima.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island