Uspješno održana međunarodna inicijativa mladih “Green Village”.

Piše: Sanja Tabori — 27. siječnja, 2012.

Udruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village“ („Zeleno naselje“) koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 20.-26. siječnja 2012.

Mladi volonteri Argonaute iz Murtera, Omiša s 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu energetske efikasnosti, te očuvanja okoliša.

Ciljevi ove inicijative bili su podizanje svijesti o korištenju prirodnih energetskih resursa (solarna energija, energija vjetra, plin….) od kojih veliki dio ostaje neiskorišten i pojavljuje se kao otpad koji dodatno opterećuje okoliš. Prirodni resursi su ograničeni i teško obnovljivi pa društvo mora poboljšati stupanj njihove iskoristivosti.

Upravljanje energijom postalo je izuzetno važan čimbenik za razvoj i opstanak industrijskog društva jer se na brz, jeftin i ekološki čist način dolazi do energetskih resursa. Svi sudionici su prezentirali situaciju u vlastitoj zemlji, te je naravno došlo i do razmjene ideja. Osim prezentacija i otvorenih konstruktivnih rasprava, na ovoj inicijativi mladih također su korištene i metode teambuilding igara, raznih natjecanja, igranja odbojke, izvođenja performansa u središtu Atene, crtanja grafita, itd.

Sudionici ove inicijative, osim što su posjetili Olimpijsko naselje, mjesto Parnithu ispod istoimene planine gdje su i bili smješteni, razgledali su i širi centar Atene, Akropolu i četvrt na sjeveru Atene- Kiffisiu. Također u povijesnom centru Atene, održali su i performans „Living Statue“ pri čemu su dijelili i letke prolaznicima s prijedlozima kako uštedjeti energiju. Mladi su također, osim prezentiranja vlastite zemlje, aktivno sudjelovali i na upoznavanju lokalnog stanovništva s prijedlozima očuvanja energije u akcijama „Bus to Bus“ i „Stop to Stop“, a akcije su jako dobro prihvaćene.

Svi sudionici su bili jako zadovoljni, usvojili su mnoga korisna znanja o očuvanju energije i korištenju prirodnih energetskih resursa, razvijali su nove ideje, sudjelovali u stvaranju rješenja na otvorenim raspravama, te odlučili pokušati implementirati u vlastitim zajednicama već uspješno zaživjele projekte iz ostalih zemalja. Također su imali priliku upoznati se i uspostaviti buduću suradnju.

Organizator, tj. domaćin ove inicijative mladih je System & G neprofitna organizacija iz Grčke, a inicijativa je održana u sklopu programa EU „Mladi na djelu“.

Facebook galerija fotografija

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka