Uspješno održana međunarodna inicijativa mladih “Green Village”.

Piše: Sanja Kovačev — 27. siječnja, 2012.

Udruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je na međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village“ („Zeleno naselje“) koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 20.-26. siječnja 2012.

Mladi volonteri Argonaute iz Murtera, Omiša s 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu energetske efikasnosti, te očuvanja okoliša.

Ciljevi ove inicijative bili su podizanje svijesti o korištenju prirodnih energetskih resursa (solarna energija, energija vjetra, plin….) od kojih veliki dio ostaje neiskorišten i pojavljuje se kao otpad koji dodatno opterećuje okoliš. Prirodni resursi su ograničeni i teško obnovljivi pa društvo mora poboljšati stupanj njihove iskoristivosti.

Upravljanje energijom postalo je izuzetno važan čimbenik za razvoj i opstanak industrijskog društva jer se na brz, jeftin i ekološki čist način dolazi do energetskih resursa. Svi sudionici su prezentirali situaciju u vlastitoj zemlji, te je naravno došlo i do razmjene ideja. Osim prezentacija i otvorenih konstruktivnih rasprava, na ovoj inicijativi mladih također su korištene i metode teambuilding igara, raznih natjecanja, igranja odbojke, izvođenja performansa u središtu Atene, crtanja grafita, itd.

Sudionici ove inicijative, osim što su posjetili Olimpijsko naselje, mjesto Parnithu ispod istoimene planine gdje su i bili smješteni, razgledali su i širi centar Atene, Akropolu i četvrt na sjeveru Atene- Kiffisiu. Također u povijesnom centru Atene, održali su i performans „Living Statue“ pri čemu su dijelili i letke prolaznicima s prijedlozima kako uštedjeti energiju. Mladi su također, osim prezentiranja vlastite zemlje, aktivno sudjelovali i na upoznavanju lokalnog stanovništva s prijedlozima očuvanja energije u akcijama „Bus to Bus“ i „Stop to Stop“, a akcije su jako dobro prihvaćene.

Svi sudionici su bili jako zadovoljni, usvojili su mnoga korisna znanja o očuvanju energije i korištenju prirodnih energetskih resursa, razvijali su nove ideje, sudjelovali u stvaranju rješenja na otvorenim raspravama, te odlučili pokušati implementirati u vlastitim zajednicama već uspješno zaživjele projekte iz ostalih zemalja. Također su imali priliku upoznati se i uspostaviti buduću suradnju.

Organizator, tj. domaćin ove inicijative mladih je System & G neprofitna organizacija iz Grčke, a inicijativa je održana u sklopu programa EU „Mladi na djelu“.

Facebook galerija fotografija

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka