Mladi Murterini ponovo u Grčkoj.

Piše: Sanja Kovačev — 22. ožujka, 2012.

Udruga Argonauta iz Murtera kao partnerska organizacija sudjelovala je u svom djelovanju na do sada najvećoj međunarodnoj razmjeni mladih pod nazivom „Live your City“  koja se održala u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni u razdoblju od 22.-29. ožujka 2012. Petoro mladih Murterina  s preko 60 mladih iz preko 15 zemalja svijeta (Grčka, Makedonija, Kosovo, Izrael, Jordan, Švedska, Norveška, Njemačka, Litva, Latvija, Bjelorusija, Ukrajina, Njemačka, Sirija, Egipat, Irak, Somalija, Kanada, Francuska) sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu oživljavanja svoje životne sredine metodom „Time bankinga“ (u hrvatskom slobodnom prijevodu – vremenskog bankarstva).

Time banking je sustav uzajamne razmjene usluga kojeg je prije tridesetak godina u SAD-u osmislio američki aktivist Edgar Cahn. Sustav koristi vrijeme kao novčanu jedinicu i kao takav alternativa je postojećem monetarnom sustavu. Pojednostavljeno time banking možemo objasniti na primjeru mladića koji za sat vremena cijepanja drva nekoj starici dobije jedan vremenski dolar na temelju kojeg može potraživati jedan sat instrukcija iz matematike.

Uz razna predavanja na temu „Time bankinga“ i otvorene konstruktivne rasprave, i na ovoj međunarodnoj razmjeni mladih korištene su  razne metode neformalnog učenja poput teambuilding igara, interaktivnih promotivnih prezentacija o državama polaznika, raznih natjecanja isl. U sklopu razmijeni bile su tako organizirane tzv. nacionalne večeri, turnir odbojke, sadnja vrta, kratki tečajevi raznih jezika, radionice plesa, crtanje grafita, igra lova na blago isl.

Sudionici ove razmjene, osim što su posjetili Olimpijsko naselje, planinu Parnitha, razgledali su i širi centar Atene, Akropolu i četvrt na sjeveru Atene- Kiffisiu.

Sudionici su bili oduševljeni razmjenom, usvojili su korisna znanja koja su odlučili pokušati implementirati u vlastitim zajednicama. Velika vrijednost ove razmjene je bila izrazita multikulturalnost. Razmjena je bila izvrsna prilika da se mladi iz toliko različitih zemalja intenzivno druže, upoznaju i uspostave buduću suradnju.

Organizator, tj. domaćin ove međunarodne razmjene mladih je System & G neprofitna organizacija iz Grčke, a razmjena je održana u sklopu programa EU „Mladi na djelu“.

Facebook galerija fotografija

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka