Uspješno provedena eko akcija “More je život V”.

Datum objave: 21. travnja, 2012.

U organizaciji Udruge „Argonauta“, a u suradnji Općine Murter-Kornati uspješno je provedena akcija čišćenja podmorja i priobalja u sklopu projekta „More je život V“. Projekt već petu godinu financira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, a podupire Komunalno poduzeće „Murtela“ te ronilački centar Najada iz Murtera.

Akcija čišćenja podmorja otoka Žuta (uvale Dragišina, Sabuni, Golubovac i Pristanište) i Murtera (uvala Hramina), održala se od 21. do 22. travnja 2012. godine povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje – 22. travnja. Akciji su se pridružili učenici osnovne škole „Murterski škoji“ koji su u subotu od otpada očistili obližnje murterske otoke Teginu i Radej.

Uz lokalno stanovništvo, vlasnike posjeda na otoku Žutu te mještane mjesta Murtera u akciji je sudjelovalo i 20-ak ronilaca iz KPA „Karlovac“, RK „Sisak“ i RK „Orca“ iz Petrinje te 20-ak učenika OŠ „Murterski škoji“.

Sama manifestacija imala je i odgojnu i društveno korisnu komponentu u podizanju  ekološke svijesti ronilaca, učenika i svih korisnika mora za očuvanje i zaštitu okoliša, mora i podmorja.

Zelena čistka

Kako se 21. travnja na državnoj razini održana i akcija „Zelena čistka“, najveća akcija čišćenja ikad provedena u Hrvatskoj koju je podržao Ured predsjednika RH dr. Ive Josipovića te brojne druge organizacije/institucije, a među njima i Udruga Argonauta, otpad prikupljen akcijama čišćenja unutar projekta „More je život“ pridružen je statistici ove hvalevrijedne inicijative.

Napominjemo da su ronioci u akcijama čišćenja podmorja sakupili oko 100 vreća otpada, dok su učenici OŠ “Murterski škoji” na dva otoka sakupili oko 80 vreća otpada. U akcijama je sudjelovalo ukupno oko 50 ljudi, a smeće je čišćeno na ukupno 7 lokacija (otok Radej, otok Tegina, uvala Hramina na otoku Murteru te uvale Dragišina, Pristanište, Golubovac, Sabuni na otoku Žutu).

Facebook galerija fotografija – Akcija čišćenja murterskih otoka Radeja i Tegine – 21.04.2012.

Facebook galerija fotografija – Akcija čišćenja podmorja – Žut 21.04.2012

Facebook galerija fotografija – Akcija čišćenja podmorja – Murter (Uvala Hramina) – 22.04.2012

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island