Argonauti DM-ova nagrada za najbolju eko fotografiju.

Piše: Sanja Tabori — 13. lipnja, 2012.

DM green city nagrade svečano su dodijeljene 13. lipnja 2012. u dvorani Tucman ekološki najodgovornijim organizacijama, prema izboru stručnoga žirija. DM green city dodjela nagrada kruna je projekta i zadnje događanje u seriji dm green city ekološki odgovornih događanja, akcija i inicijativa, u sklopu kojeg su dodijeljene nagrade u osam kategorija za postignuća i doprinose u zaštiti prirode i očuvanju okoliša.

Našoj udruzi dodijeljena je nagrada u kategoriji najbolja eko fotografija.

Nagradu za najbolji eko edukativni projekt osvojio je Energetski institut Hrvoje Požar za projekt Ecowill, najboljom eko akcijom proglašena je akcija ˝Zaštitimo žabe˝ OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese, dok je nagradu u kategoriji najbolja eko fotografija osvojila udruga ˝Argonauta˝. OŠ Slavko Kolar Hercegovac svojim je edukativnim filmom ˝Fuzija stakla˝ odnijela nagradu za najbolji eko dokumentarni film, a Terraneo festival nagrađen je za korporativno dostignuće u zaštiti okoliša. Nagrada za najbolju eko kampanju pripala je Strukovnoj školi Vice Vlatković iz Zadra za ˝Solarni edukacijski centar˝, dok je pobjednikom u kategoriji najbolji eko proizvod proglašena kompanija S.T.P. i plutajući zeleni otok – Molok. Grand Prix, posebna nagrada pobjedniku svih pobjednika dodijeljena je Terraneo festivalu čiji je projekt žiri ocijenio najboljim od svih pobjedničkih projekata. Svi su slavljenici primili i posebno priznanje za svoja postignuća u zaštiti prirode – skulpture akademskog kipara Ive Gašparića načinjene od prirodnih materijala. O pobjednicima dm green city dodjele nagrada odlučio je stručni žiri, kojega su činili gospodin Rajko Ružićka iz Hrvatske gospodarske komore, gospođa Jasna Duspara, urednica portala ˝Zdrava krava˝, gospođa Marta Brkić, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka u zaštiti prirode i okoliša, gospođa Branka Pivčević-Novak, načelnica u Upravi za zaštitu prirode i održivi razvoj Ministarstva zaštite okoliša i prirode te gospođa Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Među uzvanicima zelene svečanosti bili su i predstavnici pet škola najuspješnijih u akciji ˝Zeleni korak˝, akciji prikupljanja starog papira i plastičnih vrećica po osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske u kojoj je tijekom travnja više od 100 hrvatskih škola prikupilo impresivnu količinu materijala – 333 tone papira te gotovo tonu i pol plastičnih vrećica. Pobjednici akcije, pet škola koje su dale najveći doprinos ovome eko edukativnom projektu su OŠ ˝Studenci˝ iz mjesta Studenci u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ˝OŠ ˝Dvor˝, iz mjesta Dvor u Sisačko-moslavačkoj županiji,OŠ ˝Mate Lovrak˝ iz mjesta Vladislavci u Osječko-baranjskoj županiji, OŠ ˝Ljudevit Gaj˝ iz Nove Gradiške u Brodsko-posavskoj županiji te OŠ ˝Dora Pejačević˝ iz Našica u Osječko-baranjskoj županiji. Najviše je papira po učeniku prikupila OŠ ˝Studenci˝ – više od 43 kg papira prosječno je prikupio svaki učenik, a najviše je ukupno prikupila OŠ ˝Dora Pejačević˝ s gotovo 18 tona papira. U skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm će prihode od platnenih torbi prodanih tijekom travnja investirati u kupnju i ugradnju uređaja ˝Krijesnica˝ u pobjedničke škole. „Krijesnica“ je izvorni hrvatski proizvod uređaja koji se spaja na bilo koju vrstu fluorescentne cijevi te omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto, a pruža osvjetljenje koje je najbliže sunčevom svjetlu i potpuno je zdravo za oči. Pobjednicima akcije svečano ga je uručio sam izumitelj, gospodin Vinko Rogina. PBZ Card, ponosni partner projekta, nagradio je pobjedničke škole uručivši im vaučere American Expressa za jednodnevni izlet na atraktivne domaće destinacije u organizaciji putničke agencije PBZ Carda.

Svečanoj pobjedničkoj atmosferi u dvorani Tucman svoj doprinos je dala i glazbena legenda Massimo, koji je svojim pjevačkim umijećem oduševio uzvanike dm green city dodjele nagrada.

Facebook galerija fotografija: Udruga Argonauta osvojila nagradu za najbolju eko fotografiju

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka