Dani otvorenih vrata – Colentum.

Piše: Sanja Tabori — 16. lipnja, 2012.

Po prvi puta, u subotu 16. lipnja 2012. u prostorijama Edukacijskog centra za održivi razvoj otoka i priobalja s početkom u 10:00 sati održali su se „Dani otvorenih vrata“ u sklopu kojih je i održana konferencija za novinare tijekom koje je udruga Argonauta predstavila svoj dosadašnji rad i buduće aktivnosti vezane uz arheološko nalazište Colentum. Posebna pozornost bila je i na predstavljanju međunarodnog arheološkog kampa kao  i prvog suvenira vezanog uz Colentum – replike rimske lucerne (više informacija o suveniru, a i samu narudžbu; možete obaviti putem maila: mail@argonauta.hr). Nakon kratkog predstavljanja, obišlo se i samo nalazište. Udruga “Argonauta” i Muzej grada Šibenika planiraju za rujan organizirati međunarodni arheološki kamp na kojem će sudjelovati više institucija, prije svih Geodetski i Filozofski fakultet iz Zagreba te studenti Zadarskog sveučilišta. Smatramo to tek početkom, jer željeli bismo Colentum urediti u interdisciplinarni kampus, a u budućnosti i u arheološki park. Naravno sve u suradnji s Općinom Murter-Kornati, Turističkom zajednicom Murter-Kornati, komunalnim poduzećem Murtela i svima ostalima otvorenim za suradnju.

Uz djelatnike Argonaute, novinare i druge goste, bio je prisutan i djelatnik Muzeja grada Šibenika gospodin mr.sc. Željko Krnčević koji je kazao:

„Spomenuti međunarodni arheološki kamp imat će dva dijela. Jedan nadmorski, drugi podmorski. Govorim pojednostavljeno, jer smatramo da se na području od Gradine do murterske marine sigurno nalaze ostaci liburnske i rimske luke. Možda zvuči preoptimistično, ali krajnji je cilj ovih aktivnosti na Colentumu stvaranje murterske zbirke, ili čak muzeja otoka Murtera i Kornata. Materijala ima, osobito u privatnim kolekcijama po obiteljskim kućama. Uvjeren sam da bi taj materijal Murterini ustupili svojem muzeju.“

Prezentaciju o arheološkom nalazištu Colentum možete pogledati na sljedećem linku: Colentum – prezentacija

U organizaciji udruge Argonauta, a pod stručnim vodstvom tima s Geodetskog fakulteta u Zagrebu i u suradnji s Muzejom grada Šibenika u ponedjeljak  7. svibnja koristeći terestrički laserski skener prikupljeni su prostorni podaci (teren). Produkt mjerenja je mjerljivi oblak točaka koji prikazuje virtualnu stvarnost (3D model). U rujnu ove godine prikupit će se podaci i za rimsku cisternu nakon čega će se izraditi i virtualni 3D model.

Na linku koji slijedi možete pogledati dosadašnje rezultate: Colentum 3D

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka