Izložba “Lica i uspomene”.

Piše: Sanja Tabori — 30. kolovoza, 2012.

Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja murterske udruge Argonauta početkom srpnja svoja vrata odškrinuo je svečanim otvorenjem izložbe “Lica i Uspomene – Tragovi vremena na licima starijih žitelja Murtera” autorice Beatriz Valenzuele Garcie.

Beatriz Valenzuela Garcia (22) mlada je umjetnica iz Španjolske koja u udruzi Argonauta volontira u sklopu programa Europske volonterske službe (Mladi na djelu EU). Kako Beatriz studira psihologiju, a u slobodno vrijeme se bavi fotografijom kao hobijem, tijekom hladnih zima kada u Murteru nije tako živo kao u rodnoj joj Barceloni, došla je na zamisao o razvoju ovog zanimljivog projekta. Beatriz je s učenicima Osnovne škole Murterski škoji devet mjeseci fotografirala, pravila portrete te bilježila priče četrdesetak starijih mještana Murtera.

Beatriz je imala želju susresti stare u njihovom stvarnom životu i čuti njihove priče, osobito životne anegdote. Uspostavilo se da je projekt prava win-win situacija. Stari Murterini bili oduševljeni što je netko zainteresiran za njihove živote i sasvim prirodno su pričali svoje omiljene životne dogodovštine. Učenici iz osnovne škole imali su priliku vježbati engleski jezik te su stekli zanimljivo iskustvo suradnje s jednom strankinjom na zadatku nesvakidašnjem za Murter. Beatriz je stekla dragocjeno iskustvo, a projekt će joj koristiti na studiju. Izložba „Lica i uspomene“ gostima Murtera omogućuje jedinstvenu priliku da otkriju onu skrivenu dimenziju koja mjesto Murter ima, a koju čuvaju bore i sjedine starih Murterina.

Beatrizini radovi koji se sastoje od fotografskih kompozicija te kratkih tekstova portretiranih osoba, biti će izloženi i dostupni posjetiteljima Edukacijskog centra udruge Argonauta do 31. kolovoza 2012.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka