Arheologija se vratila u Murter.

Piše: Ivana Marin — 20. listopada, 2012.

U srijedu 24. listopada 2012. s početkom u 11,00 sati u Press centru Hrvatskog novinarskog društva u Šibeniku javnosti su predstavljeni rezultati prvog Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter.

U periodu od 16. do 30. rujna 2012. u organizaciji Udruge Argonauta i Muzeja grada Šibenika održan je prvi Međunarodni arheološki kamp Colentum– Murter. Na kampu je sudjelovalo deset polaznika sa Sveučilišta u Zadru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te mlada  doktorantica Sveučilišta u Budimpešti. Kamp se sastojao odkopnenih i podmorskih istraživanja (terenska nastava), vježbi obrade keramike, stručnih predavanja te stučnih obilazaka arheoloških lokaliteta na Ivoševcima, Velikoj Mrdakovici i Bribirskoj glavici te Muzeja grada Šibenika.

Kopnena istraživanja vodili su arheolozi Željko Krnčević i Toni Brajković iz Muzeja grada Šibenika, a suradnici su bili Ivana Cunjac i Jelena Jović, dok je podmorska istraživanja i rekognosciranja vodila prof.dr. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru. Kampu je prethodila Međunarodna škola epigrafije na kojoj je sudjelovalo dvadesetak studenata iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Slovenije te ugledni predavači iz Austrije i Hrvatske. U arheološki bogatom rujnu i listopadu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture na Colentumu su provedeni i najopsežniji sanacijsko-konzervatorski radovi u posljednjih pola stoljeća.

Studenti slušali predavanja legendi hrvatske podmorske arheologije

Niz uglednih predavača pridonio je ozbiljnosti ovog projekta. Među njima svakako valja istaknuti pionire hrvatske podmorske arheologije Dalibora Martinovića i Zdenka Brusića. Predavanjima i radionicama o suvremenoj znanstvenoj disciplini – fotogrametriji studente je oduševio francuski profesor dr.sc. Pierre Drap (Centre National de la Recherche Scientifique – Laboratoire des Sciences de l’Information et des Systèmes CNRS – LSIS, Marseille, Francuska). Ne manje važna predavanja održali su i prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Irena Radić Rossi sa Sveučiliša u Zadru, arheolog Rade Žunić, arheologinja i konzervatorica Tanja Lolić te doc. dr. sc. Kristijan Juran iz Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru. Procjenjena akademska vrijednost programa Kampa je 3 ECTS.

Istražena  velika maritimna vila

Obimna arheološka istraživanja koja su vodili već gore spomenuti dala su izuzetne rezultate. Radilo se na vili uz more, do sada poznatoj kao “maritimnoj”. Ovogodišnjim istraživanjima utvrdilo se da je riječ o velikom objektu na kojem je uočeno nekoliko faza, a koji se koristio od antike, dakle negdje 1. stoljeća, sve do vremena 5. i 6. stoljeća, a moguće čak i u srednjem vijeku. Napominjemo da se ova vila proteže na prostoru dugom skoro stotinu metara, dok je širinu zasad nemoguće utvrdit jer je pod zemljom. No, po onome što je vidljivo, riječ je o najmanje 25 metara. Dakle, radi se objektu koji zaslužuje pozornost. Neke od prostorija su čak imale i mozaik. Pronađeno je dosta ulomaka keramike i krovnih cigli.

Podmorje Colentuma po prvi puta istraživali roboti

U podmorskom dijelu kampa studenti odsjeka arheologije Sveučišta iz Zadra pod stručnim vodstvom prof.dr.sc. Irene Radić Rossi sustavno su pregledali područje uz zapadnu obalu Gradine i prema marini Hramini. Došlo se do značajnih saznanja o antičkoj luci Colentuma. Nalazila se na sjevernoj strani Gradine, a drevnim je moreplovcima utočište pružala osobito za južine. Pred malom uvalicom prije krajnjeg rta uvale uočeno je dosta elemenata neke drvene konstrukcije koja bi mogla predstavljati antičko drveno pristanište. Riječ je o okomito zabijenim kolcima i pilonima (drvenim stupovima) i horizontalno položenim gredama. Konstrukcija je prilično oštećena, ali bi se istraživanjem možda moglo saznati nešto više.

Istraživanja su nadalje potvrdila ranije navode o ostatcima zidova i hrpama balastnog kamenja.  Otkrivena je i velika količina čepova amfora i raznih ulomaka amfora i keramičkog posuđa. Među nalazima ističu se topovske kugle i gotovo cijela keramička uljanica.

Za pregled terena putem sidescan (bočno skenirajućeg) sonara iskorištene su dvije autonomne ronilice (AUV) koje su se u Murteru nalazile za potrebe radionice Breaking the Surface, usmjerene na primjenu podvodne robotike u biologiji mora, podmorskoj arheologiji i pomorskoj sigurnosti. Podaci se obrađuju.

Maritimnu vilu osvijetliti ćemo solarnom rasvijetom

Na koncu najavljujemo neke buduće aktivnosti i projekte vezane uz Colentum. Upravo je tijeku potpisivanje ugovora sa HT-om koji je kroz ovogodišnji natječaj “Zajedno smo jači” osigurao sredstava za osvjetljavanje spomenute maritimne vile solarnom rasvijetom. Dogovoreno je da ćemo početkom iduće godine napraviti izložbu o rezultatima ovogodišnjih istraživanja, konzervacije, epigrafske škole i arheološkog kampa.

ZAHVALE BROJNIM SPONZORIMA

Treba svakako istaknuti financijsku potporu Ministarstva kulture, Turističke zajednice Županije šibensko-kninske te Općine Murter-Kornati, koja nam je uz TZ Općine Murter-Kornati pružila i svesrdnu pomoć. Međunarodni arheološki kamp potpomogle su brojne institucije, pojedinci i poslovni subjekti otoka Murtera koji su svojim donacijama sponzorirali smještaj i prehranu studenata i predavača. Zahvaljujemo Vam se i ovom prilikom!

Slijedi popis sponzora:

OPĆINA MURTER KORNATI
TURISTIČKA ZAJEDNICA ŽUPANIJE ŠIBENSKO-KNINSKE
CAFFE PIZZERIA “KEZO”
NACIONALNI PARK “KORNATI”

HOTEL “COLENTUM”
RONILAČKI CENTAR “NAJADA”
ŽUPA SV. MIHOVILA
KONOBA “BOBA”
RESTORAN “REBAC”
ARTECHO

RESTORAN “ZMINJAK”
HOTEL “BOROVNIK”
GRADNJA MURTER D.O.O.
RIBLJI RESTORAN “FEŠTA”

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MURTER KORNATI
GOSTIONICA “JADRAN”

PIZZERIA “MORSKI PAS”
TURISTIČKA AGENCIJA “ARTA”
TURISTIČKA AGENCIJA “MAESTRAL”
STUDIO ZA ULJEPŠAVANJE “RENATA”

Ovom prilikom želimo posebnu zahvalnost izraziti vlasnicima terena Mili Skračiću i Mirku Jeliću što su nam dali dozvolu za istraživanje.

Slijedi nekoliko izjava voditelja i polaznika Kampa:

“Ovogodišnje arheološke aktivnosti u Murteru pokazale su da je Murter upravo izvrsno mjesto za sve ono što smo poduzeli. Počevši od epigrafske škole koja postaje tradicionalna i što je najvažnije – međunarodna. Zadovoljstvo je bilo raditi s vodećim hrvatskim i europskim stručnjacima i vidjeti kako studenti i doktoranti uče i dobivaju nova saznanja o ovoj važnoj grani arheologije. Upravo su i sami sudionici, naravno, uz neke prijedloge za boljitak budućih epigrafskih škola, iskazali zadovoljstvo naučenim i doživljenim.

Ovogodišnji prvi Međunarodni arheološki kamp, nazovimo ga pilot projektom, pokazao je smisao zamišljenoga. Tako se uz interesantna predavanja, struku učilo na terenu. I to, što je jako interesantno, a što nam upravu Murter omogućuje, i na kopnu i pod morem. Uz to, polaznici su se učili terenskoj i kabinetskoj dokumentaciji te fotogrametrijskom snimanju lokaliteta.

U arheološki bogatom rujnu i listopadu provedeni su i sanacijsko konzervatorski radovi i to na spomenutoj maritimnoj vili i na vili JI od groblja na kojoj je konzervatorica Danijela Skelin sanirala ostatke prekrasnog mozaika. Dakle, moglo bi se kazati, arheologija se stvarno napokon vratila tamo gdje joj je mjesto – na Murter – u prekrasni Colentum.”

mr.sc. Željko Krnčević, stručni voditelj Kampa, Muzej grada Šibenika

“Prije svega, 2 tjedna provedena na Murteru ostavila su pozitivne dojmove. Istraživali smo antičku vilu s lokaliteta Colentum s kolegama iz Zagreba te je terenski rad bio popraćen programom sastavljenim od stručnih predavanja i vježbi. Iako mi se osobito svidjelo rekognosciranje podmorskog terena, pravo “otkriće” su bile radionice fotogrametrije. Nadam sudjelovanju i u sljedećim istraživanjima i projektima vezanima uzColentum.”

Katarina Batur, studentica arheologije Sveučilišta u Zadru

“Sudjelovala sam u ovom kampu jer sam prepoznala kvalitetan program za nas studente. Jako mi se svidjelo, naučili smo puno novih stvari. Imali smo jako zanimljiva i dobro strukturirana predavanja, pa smo neka čak i prenijeli u praksu. Fotogrametrija nas je sve oduševila, a to rijetko ko ima priliku učiti. O samom Colentumusmo saznali mnogo toga. Vrlo aktivno smo sudjelovali u raspravama i davali smo svoje ideje, radili smo kao jedan veliki tim, iako se relativno jako kratko poznamo i bilo je odlično! Poruka Murterinima jest: Trebate iskoristiti svoje mogućnosti! Podmorje vam je predivno! Čuvajte ga!

Jelena Glamać, studentica arheologije Sveučilišta u Zadru

Galeriju fotografija možete pogledati na slijedećim linkovima:

MAK Colentum-Murter 2012.

Sanacija i konzervacija mozaika

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka