Uspješno proveden EVS projekt “Povratak staroj Europi”.

Datum objave: 10. siječnja, 2013.

Cilj projekta “Back to ancient Europe” (“Povratak u staru Europu) je bio promoviranje arheološkog nalazišta Colentum kao vrijednog europskog kulturnog nasljeđa. Projekt se održao u Murteru (otok Murter, Hrvatska) u trajanju od tri mjeseca – od 15. veljače do 14. svibnja 2013.

Svrha projekta je bila poboljšanje znanja te podizanje svijesti o vrijednostima kulturne/arheološke baštine kao uzajamne europske vrijednosti i njegovog potencijala u pogledu održivog razvoja ruralnih sredina.

Pet mladih sudionika iz Španjolske, Italije, Francuske, Grčke te Bugarske pomogli su našoj organizaciji asistirajući u istraživanju o učinkovitoj zaštiti i valorizaciji najbolje prakse sličnih kulturnih nasljeđa u njihovim zemljama, te tako pridonijeli stvaranju prijedloga Plana za upravljanja Colentumom. Volonteri su pomagali istraživačima u Arheološkom istraživanju (predvođeni znanstvenicima s Arheološkog odsjeka Sveučilišta u Zadru te iz Muzeja Šibenik) te su imati priliku upoznati se s tehnikama areheoloških istraživanja. Izradili su 3D model arheološkog lokaliteta te Android aplikaciju – virtualni vodič “Discover Colentum”. Volonteri su održali prezentacije o arheološkoj baštini svojih zemalja višim razredima osnovne škole “Murterski škoji” te prezentaciju prijedloga “Plana upravljanja” predstavnicima lokalnih institucija u zgradi Općine Murter-Kornati. Sudjelovali su i akcijama čišćenja dijelova lokaliteta od raslinja te drugim aktivnostima valorizacije Colentuma. Volonteri su organizirali Info-dan kako bi upoznali lokalnu/regionalnu zajednicu te posjetitelje s vrijednostima i potencijalima kulturno/arheoloških vrijednosti. Volonteri su profitirali u osobnom, profesionalnom i socijalnom razvoju; partnerske organizacije (pošiljatelji i domaćin) uspostavili su jake veze u civilnom sektoru između Europskih zemalja.

Uz pomoć aktivnosti ovog projekta predstavili smo doprinos mladih ljudi u održivom razvoju, motivirali lokalne/regionalne mlade ljude za aktivno sudjelovanje kako bi im se pomoglo u ostvarivanju radnog odnosa u njihovoj zajednici baziranog na lokalnim resursima koji još uvijek nisu prepoznati kao izvor ekonomskog rasta zajednice.

Ovim projektom također predstavili smo EVS i Program Mladi na djelu kao učinkovito sredstvo za očuvanje sličnih Europskih interesa kao što je i kulturno nasljeđe.

Više o aktivnostima volontera možete pročitati na njihovom blogu: colentum.tumblr.com

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island