Kroz program javnih radova čistili smo liburnske bedeme.

Datum objave: 10. veljače, 2013.

Zahvaljujući Programu javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvorila se mogućnost zapošljavanja djelatnika koji je dva mjeseca pod stručnim nadzorom Muzeja grada Šibenika čistio od raslinja drevne liburnske bedeme koji okružuju brdo Gradina pokraj Murtera.

Postavljanjem smeđe signalizacije koja ukazuje na lokaciju drevnih suhozidnih bedema financiranom kroz projekt “Arheološko blago Colentum” (Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU) te ovim javnim radovima započela je tako valorizacija drevnih liburnskih zidina.

Podsjećamo da su suhozidni bedemi mjestimično bili široki 4-5 metara te su opasavali branjeni dio liburnskog grada Colentuma veličine oko 10 hektara. Ostaci zidina i danas se mogu vidjeti iz zraka kao prsten koji okružuje brdo Gradinu, po kojemu su stari Murterini načinili put. Prema pronađenim arheološkim ostacima iz prapovijesne liburnske faze smatra se da je liburnski Colentum uz Iader (današnji Zadar) bio najvažnije pomorsko središte južne Liburnije. Dugoročni cilj jest obnoviti bedeme te po njima urediti šetnicu s edukativno-rekreacijskim sadržajima.

Ovom prilikom najavljujemo da će u drugoj polovici kolovoza na obnovi ovih bedema raditi oko četrdeset mladih podrijetlom iz Hrvatske koji iz čitavog svijeta u Murter dolaze u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Općine Murter-Kornati, TZO-a Murter-Kornati i naše udruge kroz projekt “Eco-Heritage Task Force“.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island