Uspješno provedna incijativa “Pogled odozgo”.

Datum objave: 10. ožujka, 2013.

Od 15. ožujka do 15. lipnja 2013. udruga Argonauta uspješno je provela inicijativu “Pogled odozgo” potporom splitske Zaklade “Kajo Dadić”. U sklopu inicijative petnaestak volontera uredili su i markirali kozji put do vrha brda Gradina te simbolično uredili vidikovac na brdu Gradina. Na početku staze postavljena je i smeđa signalizacija koja ukazuje na vidikovac na vrhu brda Gradina. Nakon akcije čišćenja zajedno su ručali u konobi “Boba” gdje su najvrednijim volonterima dodijeljene vrijedne nagrade – trekking štapovi.

U sklopu inicijative učenici OŠ “Murterski škoji” fotografirali su pogled sa sedam murterskih brežuljaka. Temeljem fotografija u predvorju OŠ “Murterski škoji” održana je izložba „Pogled odozgo“ koju je otvorio direktor Turističke zajednice Općine Murter-Kornati Šime Ježina koji pozdravio inicijativu.

Murter je mjesto koje krasi izuzetna krajobrazna ljepota. Statistička istraživanja su pokazala da je zadovoljstvo gostiju krajobraznim ljepotama Murtera iznad prosjeka Hrvatske. Uz blizinu Kornata, veliki broj prirodnih plaža Murter jest specifičan po tome što je okružen sa sedam brežuljaka s kojih se pruža pogled na najgušću otočnu skupinu Mediterana koja broji dvjestotinjak otoka,  otočića i hridi.

Ovom inicijativom htjeli smo ukazati na ogroman potencijal koji stoji iza murterskih brežuljaka u vidu razvoja održivog turizma. Želja nam je bila ukazati na potencijal prirodnih vrijednosti te potaknuti lokalnu zajednicu da aktivnim sudjelovanjem, kroz volonterski angažman doprinese održivom razvoju Murtera te produljenju turističke sezone.

Stariji Murterini pričaju kako se prije razvoja turizma na otoku Murteru nije moglo pronaći 10 m2 neobrađenog zemljišta. Naglim razvojem turizma u drugoj polovici 20. stoljeća Murterini napuštaju poljoprivredu kao glavnu granu djelatnosti i okreću se turizmu. Prije razvoja turizma Murterini su koristili kozje puteve za potrebu obrade maslinika i drugih tradicionalnih kultura kao što su smokve i vinova loza. Vidljivi dokaz da se danas zemljišta ne obrađuju jest što po svuda rastu borovi, a kozji putevi su obrasli raslinjem – na mnogim mjestima su neprepoznatljivi.

Nadalje, kozji putevi nisu markirani, niti ucrtani u turističke karte. Od sedam brežuljaka koji okružuju Murter na samo jednom jest uređen vidikovac i to na onom na kojem se nalazi crkvica Sv. Roka. S druge strane suvremeni turisti sve više cijene aktivni odmor, a okolni murterski brežuljci osiguravaju upravo mnoštvo (zapuštenih) staza za pješačenje, trčanje i biciklizam te veličanstvene vidikovce vrijedne svakog napora. Stoga postoji realna potreba da se  obnove kozji putevi te urede vidikovci i time započne valorizacija murterskih brežuljaka.

Cilj ove  inicijative je dakle  bio potaknuti aktivno sudjelovanje mještana da kroz osobni angažman doprinesu očuvanju i adekvatnoj valorizaciji lokalnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja otočne zajednice. Ovom smo inicijativom potaknuli i suradnju mladih i starijih te međusektorsku suradnju kao preduvjete zdravog razvoja zajednice. Također ovom inicijativom vjerujemo da smo ojačali svijest lokalne zajednice o važnosti društvenog aktivizma i vlastitog doprinosa pojedinca i organizacija održivom lokalnom razvoju.

Aktivnosti inicijative su bile provedene u suradnji s OŠ „Murterski škoji“, Turističkom zajednicom i Općinom Murter-Kornati te komunalnim poduzećem Murtela u razdoblju od 15. ožujka do 15. lipnja 2013.

Galeriju fotografija aktivnosti inicijative možete pogledati na sljedećim linkovima:

Volonterska akcija čišćenja
Otvorenje izložbe “Pogled odozgo”
Izložba “Pogled odozgo”

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island