U Murteru održana akcija “Cvijeće za smeće 2013”.

Datum objave: 14. ožujka, 2013.
U subotu 20. travnja 2013. prijepodne povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje na rivi u Murteru uspješno je održana tradicionalna akcija prikupljanja starog papira Cvijeće za smeće u organizaciji udruge Argonauta i OŠ Murterski škoji, a uz potporu TZO Murter-Kornati, Općine Murter-Kornati te Komunalnog poduzeća Murtela.
Osim učenika osnovne škole u akciji su sudjelovali i ostali mještani Murtera kojima su u zamjenu za stari papir dijeljene sadnice cvijeća. Ove godine sakupljeno je pet tona starog papira, a podijeljeno 1000 sadnica cvijeća. Time je i ove godine ostvaren cilj ove akcije a to jest promicanje održivog razvoja jačanjem svijesti o odgovornom ponašanju spram okoliša u ovoj najrazvedenijoj općini Mediterana.

UČENICI OD STAROG PAPIRA FORMIRALI MURTERSKE ŠKOJE

Kao i prijašnjih godina učenici OŠ „Murterski škoji“ su se natjecali u sakupljanju starog papira.

Donosimo pomalo neobičnu pobjedničku listu:

Arta vela – Četvrti razred
Radelj – Drugi razred
Arta Mala – Peti razred
Zminjak – Prvi razred
Veliki Vinik – Treći razred
Tegina – šesti razred
Mali Vinik – sedmi razred
Mali Prišnjak – osmi razred

Naime nakon proglašenja pobjednika, učenici i volonteri su od sakupljenog starog papira oblikovali osam otoka i dva otočića murterskog arhipelaga. Osam murterskih škoja odnosi na osam razreda OŠ „Murterske škoji“ dok se dva malena otočića odnose na „velikaše i mališane“ lokalnih vrtića koji su također sudjelovali u akciji. Sami učenici, volonteri, ravnatelj škole Edo Juraga te načelnik i donačelnica Općine Murter-Kornati ispod otoka formirali su lađu koja na ovoj fotografiji predstavljala održivi razvoj. Kako je najveći od tih otoka Arta Vela, čast nositi njegovo ime je pripalo četvrtom razredu koji je sakupio najviše papira.

NAGRADNI IZLET

Prva dva pobjednička razreda očekuje nagradni izlet kojeg će omogućiti tvrtka Jolly JBS d.o.o. otkupom starog papira te ostali sponzori iz lokalne zajednice. Moramo reći da su se i učenici ostalih razreda jako potrudili te su za njih planirane utješne nagrade.

Više fotografija možete pogledati na sljedećem linku: Facebook foto album “Cvijeće za smeće 2013”

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island