Eco Heritage Task Force Murter 2013..

Datum objave: 2. rujna, 2013.

Od 15.08.-01.09. mladi volonteri iz šesnaest zemalja svijeta u sklopu projekta Matice iseljenika Hrvatske “Eco Heritage Task Force Murter 2013.” radili su na nekoliko pozicija u arheološkom nalazištu Colentum. Manja skupina čistila je temelje ostataka zidina maritimne rimske vile dok je glavnina čistila i krčila stari zapušteni put koji ide po ostacima liburnskim bedema. Također uz pomoć Murterina vična radu na suhozidima, Ive Šikića Bažokića mladi su obnovili dio starog urušenog suhozida koji opasava dio puta. 

Domaćin događanja bila je Općina Murter-Kornati murterski TZ, a suradnici Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta“ i Muzej Šibenika. Organizator projekta je Matica iseljenika Hrvatske. NP Kornati i NP Krka omogućili su izlete u svoje parkove.

Liburnski bedemi – Magistrala budućeg arheološko-rekreacijskog parka Colentum

Arheolozi smatraju da su drevni Liburni utemeljili grad Colentum u 11. st.pr.Kr. Temeljem arheoloških pronalazaka smatra se da je Colentum uz Iader (današnji Zadar) bio najznačajnija pomorska luka Južne Liburnije. Branjeni dio grada (veličine oko 10 Ha) opasavali su masivni suhozidni bedemi koji su mjestimično bili široki 4-5 metara. Ostaci bedema i danas se mogu vidjeti iz zraka u obliku prstena koji opasava brdo Gradina. Valorizaciju liburnskim bedema u travnju 2013. započela je udruga Argonauta provedbom projekta Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Arheološko blago Colentum“ kroz koji je prokrčen prvi dio puta te postavljena smeđa signalizacija koja ukazuje na liburnske bedeme. Drugi dio puta prokrčen je kroz program Javnih radova HZZ-a koji je provela također Argonauta.

U sklopu projekta Eco Heritage Task Force 2013. mladi iseljenici prokrčili su i očistili ostatak puta. Liburnski bedemi su jako važni za daljnju valorizaciju arheološkog nalazišta Colentum je će biti svojevrsna „magistrala“ budućeg arheološko-rekreacijskog parka Colentum. Po bedemima se naime planira urediti edukativno-rekreacijska šetnica koja će povezivati mrežu manjih staza odnosno kozjih puteva koji vode do arheoloških znamenitosti (mikro-lokaliteta) kao što je rimska vila, rimska ulica, rimska cisterna, nekropola itd. Šetnica će povezivati i mrežu staza prema moru i vidikovcu na vrhu brda Gradina. Mladi volonteri su napravili izuzetan posao. Zahvaljujući njihovom napornom radu ovaj put je prohodan vjerojatno nakon više od pola stoljeća. Nekada davno stari Murterini koristili su ga naime u poljoprivredne svrhe dok ga suvremeni žele turistički valorizirati. Ovako prokrčen i očišćen put spreman je za daljnje uređenje i valorizaciju.

Čišćenje rimske maritimne vile

S druge strane čišćenje rimske vile je bilo važno jer se sada mogu kvalitetnije ucrtati zidovi, a također ovo je bila jako kvalitetna priprema za buduća arheološka istraživanja, konzervaciju i sanaciju koja će se nastaviti tijekom rujna i listopada ove godine u sklopu Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter.

Svojim radom mladi iseljenici su uistinu doprinijeli očuvanju vrijedne arheološke baštine Murtera te ostavili vidljiv trag.

Jezične i dramske radionice i završna večer

Mladi iseljenici su u sklopu projekta odnosno programa sudjelovali na radionicama hrvatskog jezika za one slabijeg znanja, ali i naprednijeg. Također su sudjelovali na dramskim radionicama, a 31. kolovoza mladi iseljenici su na završnoj večeri projekta u kinodvorani „Žut“ u Murteru glumili u kostimiranim predstavama „Klopka“ i „Zubobolja“ pred Murteranima.

Organizatori i domaćini

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira projekt “Eco Heritage Task Force” kao dragovoljni program u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora. Ove je godine projekt okupio 30-ak mladih iz 15-ak zemalja: Makedonije, Bugarske, Rumunjske, BiH, Mađarske, Nizozemske, Srbije, Poljske, Italije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Argentine, JAR-a i Australije, koji domaćinima pomažu u očuvanju i promociji arheološke baštine.

Domaćin događanja bila je Općina Murter-Kornati murterski TZ, a suradnici Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta“ i Muzej Šibenika. Organizator projekta je Matica iseljenika Hrvatske. NP Kornati i NP Krka omogućili su izlete u svoje parkove. Inače mladi su sami financirali putne troškove a smještaj, hranu i logistiku su financirali Općina i TZ. Glavna voditeljica projekta jest Nives Antoljak iz Matice iseljenika. Glavni odgovorni arheolog Muzeja grada Šibenika je Željko Krnčević.

O postignućima mladih iseljenika ponajbolje svjedoči sljedeći video: Eco Heritage Task Force Murter 2013. – Prije & Kasnije

Na sljedećem linku možete pogledati reportažu iz HRT-ove emisije „Dobro jutro Hrvatska“:  Eco

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island