Župan primio dobitnike oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

Datum objave: 27. studenoga, 2013.

Župan Goran Pauk primio je 26. studenog 2013. u Uredu župana ovogodišnje dobitnike oznake „Hrvatski otočni proizvod“ iz naše županije, kojima je oznaka dodijeljena na svečanosti održanoj 15. i 16. studenog 2013. godine u gradu Korčuli.

Troje otočnih proizvođača iz naše županije za četiri proizvoda dobili su oznaku HOP, a to su:

Argonauta, udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja iz Murtera koja je dobila oznaku HOP za edukativnu slikovnicu i slagalicu „Čudesni svijet kornatskog otočja“.

Gđa. Liposava Kuštović iz Prvić Šepurine, vlasnica obrta „Lipa“ za stručno usavršavanje i izradu narodnih nošnji dobila je oznaku HOP za proizvode – Mini pašnjača te stolnjaci, ubrusi i torbe izrađeni od prirodnog materijala s likom padobranca ili visećeg mosta, najpoznatijeg izuma Fausta Vrančića koji je porijeklom s otoka Prvića.

Poljoprivredna turistička zadruga Faust Vrančić iz Prvić Luke dobila je oznaku HOP za džem od smokava, čime ova zadruga nastavlja s proizvodima tradicionalnih otočnih delicija našeg Prvića. Predsjednik Zadruge g. Ivan Nimac kazao je da im je namjera u sklopu Memorijalnog centra Faust Vrančić urediti prodajni prostor u kojem bi prodavali otočne proizvode, ne samo s otoka Prvića već sa svih hrvatskih otoka.

Župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo da smo kao županija bili domaćini manifestacije Svečanost dodjele oznake „Hrvatski otočni proizvod“ 2011. projekta pokrenutog još 2007. godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

„Nastavljajući i sljedeći ovu vrijednu manifestaciju prošle godine smo organizirali Festival otočnog proizvoda u Prvić Šepurinama što ćemo nastaviti i idućih godina te najavljujemo prijedlog prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU da se za iduću godinu manifestacija svečane dodjele oznake opet održi u našoj županiji a sve s ciljem poticanja otočnih proizvođača.

Vjerujemo da nismo iscrpili mogućnosti za još puno vrijednih otočnih proizvoda, jer otočni proizvođači stvaraju proizvode natprosječne kvalitete, te tako sebi i svojim obiteljima osiguravaju uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, odnosno  turisti s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako uvjeriti.“, kazao je župan.

Župan je također istaknuo da je ovih dana pri  kraju uređenje prostora u Zagrebu gdje bi se prodavali svi otočni proizvodi nositelji oznake „Hrvatski otočni proizvod“. U Hrvatskoj je do sada 145 otočnih proizvođača s 409 proizvoda. Iz naše županije do sada je dobilo Oznaku 17 proizvođača za 25 proizvoda.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island