Predstavljamo projekt “Obnovimo naše suhozide”.

Datum objave: 28. studenoga, 2013.
Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita u sklopu natječaja za financijsku podršku projektima razvoja društvenog kapitala zajednice odobrila je udruzi Argonauta projekt pod nazivom “Obnovimo naše suhozide – Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje”.

Ovaj projekt ima za cilj jačanje društvenog kapitala zajednice otoka Murtera za buduću sustavnu obnovu suhozida na prostoru koji gravitira otoku Murteru (otok Murter, murterski arhipelag, kornatsko otočje i Modrave (veliki maslinik između Vranskog jezera i obale).

Naglim razvojem turizma stanovništvo otoka Murtera sve više napušta poljoprivredu i stočarstvo, a s tim trendom suhozidi postaju zapušteni te su danas mnogi urušeni. No Murterini prihvaćajući suvremene turističke trendove te učeći na negativnim iskustvima zemalja zahvaćenim masovnim turizmom, u želji da turizam razvijaju na održiv način suhozide prepoznaju kao važan element baštine na kojem vrijedi graditi turistički brend i razvijati održivi turizam. Zbog toga Murterini polako obnavljaju suhozide. Ali ta obnova je spora i nekoordinirana. Kako suhozida ima jako puno, (samo na Kornatima izgrađeno je preko 350 km suhozida) i različitih su namjena postoji realna potreba izraditi akcijski plan sustavne obnove suhozida u kojem će se definirati vrste i prioriteti obnove te potreba za razvojem društvenog kapitala koji će omogućiti provedbu istog.

Zbog toga će aktivnosti projekta biti usmjerene na: osnaživanje lokalne zajednice za sustavnu obnovu suhozida kroz uspostavljanje partnerstava i suradnje različitih dionika i sektora kojima je ova tema relevantna; osnaživanje zajednice jačanjem volonterstva i aktivnog građanstva te osposobljavanje volontera o vještinama izgradnje suhozida.

Slijedi popis aktivnosti projekta:

  • dvije edukativne radionice izgradnje suhozida na pomno odabranim lokacijama (prapovijesni suhozidni bedemi liburnskog grada Colentuma)

  • izrada zajedničkog Akcijskog plana o sustavnoj obnovi suhozida murterskog kraja

  • javna tribina i izložba.

Obnovljeni suhozidi tijekom edukativnih radionica biti će primjer dobre prakse koji će imati edukativnu i motivacijsku svrhu i naprosto poticati promatrače da podrže daljnju valorizaciju suhozida kao vrijednog elementa baštine.

Projekt vrijednosti 47.000,00 kuna će provoditi udruga Argonauta u suradnji s udrugom Dragodid iz Splita, Nacionalnim parkom “Kornati” te Parkom prirode “Vransko jezero” u razdoblju od 1. siječnja – 31. prosinca 2014.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island