ZAJEDNO ZA OČUVANJE PRIRODE – NATURA 2000 U HRVATSKOJ.

Datum objave: 25. prosinca, 2013.

NATURA 2000 je najveća mreža očuvanja prirode te suživota čovjeka i prirode na svijetu (koja prekriva više od petine teritorija EU), a u Hrvatskoj zauzima 39% kopnenog i 16% morskog teritorija.

Hrvatska je predložila tako veliko područje svog teritorija jer obiluje krajobraznom i biološkom raznolikošću i prirodnim resursima. Da bi se područja proglasila dijelom NATURA mreže trebaju ispuniti niz kriterija, dakle tolika predviđena površina predstavlja značajni uspjeh i veliko priznanje našoj zemlji.

Na liku koji slijedi pogledajte kratak informativni video o NATURI 2000: Natura 2000 – Ponos Hrvatske.

Na žalost, još postoji predrasuda kako je očuvana priroda zapreka gospodarstvu. U stvari, ova područja omogućit će održivi razvoj i učinkovito gospodarenje resursima. Učinkovito upravljana NATURA mreža spriječit će uništavanje temeljnih prirodnih vrijednosti i resursa naše zemlje, štititi javni prostor te omogućiti gospodarski rast kroz investicije koje doprinose održivom razvoju Hrvatske. Ljudske aktivnosti (poljoprivreda, ribarstvo, turizam) koje se provode unutar NATURA područja mogu profitirati jer NATURA područja stvaraju dodanu vrijednost njihovim proizvodima (jer NATURA je u EU prepoznatljiv brand), te kroz privlačenje investicija (EU fondovi, privatne investicije) mogu osigurati povećanje i diversifikaciju prihoda.

Osim navedenog takva očuvana prirodna područja općenito pružaju gospodarske koristi poznate kao usluge ekosustava (hrana, pitka voda, lijekovi, oprašivanje usjeva, biopesticidi i insekticidi, regulacija klime, rekreacija, duhovnost,…)

Iz navedenog jasno je da NATURA 2000 znači čovjek u prirodi, a ne priroda bez čovjeka. NATURA područja omogućit će široj javnosti više prostora i mogućnosti za uživanje i otkrivanje prirodnih ljepota Hrvatske kroz rekreaciju, sport i turizam, a istovremeno omogućiti i gospodarski razvoj temeljen na principu održivosti i zelenim tehnologijama.

Projekt „Zajedno za očuvanje prirode – NATURA 2000 u Hrvatskoj“ pokrenula je koalicija neovisnih stručnjaka za zaštitu prirode okupljenima u organizacijama civilnog društva kako bi građanima približili značenje NATURA mreže i ukazali na prilike koje ona donosi za razvoj Hrvatskog gospodarstva.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island