Predstavljamo projekt “Povratak u staru Europu 2”.

Datum objave: 5. siječnja, 2014.

Cilj EVS projekta “Povratak u staru Europu 2” jest promovirati arheološko nalazište Colentum kao vrijedan dio europske kulturne baštine. Projekt će se održati u Murteru (otok Murter, Hrvatska) tijekom tri mjeseca. Svrha projekta jest unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturno/arheološke baštine kao zajedničkog europskog dobra i potencijala za održivi razvoj ruralne sredine.

Petero mladih sudionika iz Španjolske, Italije, Francuske, Grčke i Bugarske pomoći će organizaciji domaćinu  obavljajući online istraživanje najboljih praksi održivog razvoja arheoloških lokaliteta u njihovim zemljama formirajući tako “živu mrežu” organizacija oko ovog projekta. Također volonteri će koristiti svoju kreativnost u predstavljanju projekta i europske kulturne baštine Colentuma lokalnoj djeci koristeći maskotu legionara Kvinta i priču vezanu uz njegov lik.

Nadalje volonteri će sudjelovati u održavanju web stranice colentum.info, akcijama čišćenja lokaliteta od raslinja, različitim prezentacijama o lokalitetu, sudjelovat će organizaciji Info dana te arheološkim istraživanjima itd. Sve ove aktivnosti doprinijet će poboljšanju Plana upravljanja Colentumom. Volonteri će organizirati različite aktivnosti kako bi osvijestili lokalne i regionalne, posjetitelje o vrijednostima i potencijalu kulturno arheološke baštine. Volonteri će imati osobne, profesionalne i društvene koristi; partnerske organizacije (pošiljatelj i domaćin) će uspostaviti snažne odnose u civilnom sektoru. Svrha projektnih aktivnosti  jest ohrabriti  sudjelovanje mladih ljudi u održivom razvoju, motivirati mlade iz lokalne zajednice i regije u kreativnom sudjelovanju kako bi se za njih osigurala radna mjesta (u zajednici na temelju lokalnih poduzetništva) i podizanje svijesti o lokalnim resursima koji još uvijek nisu prepoznati kao čimbenici razvoja. Također želimo predstaviti EVS i program Mladi na djelu kao efikasan alat razvoja zajedničkih europskih interesa kao što je kulturna baština.

Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa “Mladi na djelu” a provesti će ga udruga Argonauta u razdoblju od 07.02.2014. do 06.05.2014. (vrijeme provedbe aktivnosti volonterske službe)

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forum



Argonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island