Predstavljamo projekt “Povratak u staru Europu 2”.

Piše: Ivona Jadrić — 5. siječnja, 2014.

Cilj EVS projekta “Povratak u staru Europu 2” jest promovirati arheološko nalazište Colentum kao vrijedan dio europske kulturne baštine. Projekt će se održati u Murteru (otok Murter, Hrvatska) tijekom tri mjeseca. Svrha projekta jest unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturno/arheološke baštine kao zajedničkog europskog dobra i potencijala za održivi razvoj ruralne sredine.

Petero mladih sudionika iz Španjolske, Italije, Francuske, Grčke i Bugarske pomoći će organizaciji domaćinu  obavljajući online istraživanje najboljih praksi održivog razvoja arheoloških lokaliteta u njihovim zemljama formirajući tako “živu mrežu” organizacija oko ovog projekta. Također volonteri će koristiti svoju kreativnost u predstavljanju projekta i europske kulturne baštine Colentuma lokalnoj djeci koristeći maskotu legionara Kvinta i priču vezanu uz njegov lik.

Nadalje volonteri će sudjelovati u održavanju web stranice colentum.info, akcijama čišćenja lokaliteta od raslinja, različitim prezentacijama o lokalitetu, sudjelovat će organizaciji Info dana te arheološkim istraživanjima itd. Sve ove aktivnosti doprinijet će poboljšanju Plana upravljanja Colentumom. Volonteri će organizirati različite aktivnosti kako bi osvijestili lokalne i regionalne, posjetitelje o vrijednostima i potencijalu kulturno arheološke baštine. Volonteri će imati osobne, profesionalne i društvene koristi; partnerske organizacije (pošiljatelj i domaćin) će uspostaviti snažne odnose u civilnom sektoru. Svrha projektnih aktivnosti  jest ohrabriti  sudjelovanje mladih ljudi u održivom razvoju, motivirati mlade iz lokalne zajednice i regije u kreativnom sudjelovanju kako bi se za njih osigurala radna mjesta (u zajednici na temelju lokalnih poduzetništva) i podizanje svijesti o lokalnim resursima koji još uvijek nisu prepoznati kao čimbenici razvoja. Također želimo predstaviti EVS i program Mladi na djelu kao efikasan alat razvoja zajedničkih europskih interesa kao što je kulturna baština.

Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa “Mladi na djelu” a provesti će ga udruga Argonauta u razdoblju od 07.02.2014. do 06.05.2014. (vrijeme provedbe aktivnosti volonterske službe)

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka