Predstavljamo projekt “Iskoristi priliku!”.

Piše: Ivona Jadrić — 8. siječnja, 2014.

Često se pitam, što danas mogu promijeniti u svom životu? Kao mlada nezaposlena osoba čini mi se da mogu učiniti što želim s vremenom kojeg imam i uistinu želim imati pozitivan utjecaj ne samo na sebe već i na svijet oko sebe također. Toliko je toga što bismo mogli promijeniti – Ana, Rumunjska.

Velik broj mladih nezaposlenih ljudi u Europi poput Ane često se pitaju isto pitanje – što da radim danas? Kako mogu promijeniti situaciju u kojoj sam trenutno? Sa završenom srednjom školom, fakultetom i bez ponude za posao, ništa za raditi cio dan. Mi kažemo – volontiraj, idi na praksu, počni odnekle, riskiraj i učini prvi korak, iskoristi priliku. Da li znaš što dobivaš od volontiranja?

Volonteri su ono što drži neku zajednicu skupa. Volontiranje ti omogućuje da dođeš do “zajednice”, povežeš se s njom i učiniš je boljim mjestom. Prava volonterska akcija pomaže ti da nađeš prijatelje, proširiš kontakte s ljudima koji dijele iste interese kao i ti, poboljšava tvoje društvene vještine i odnose, osnažuje tvoje samopouzdanje, uči te novim vještinama i čak pruža radno iskustvo. Razmjena mladih “Iskoristi priliku!” bavit će se temom volontiranja u širem aspektu, koristima koje dobivamo volontiranjem, prilikama za volontiranje koje postoje u našim zemljama i u Europi, kako volontiranje može biti korak do prilike za posao?

Iskoristi priliku u svom životu i u životima drugih ljudi. 42 nezaposlenih mladih koji se susreću sa ekonomskim poteškoćama i nezaposlenošću iz Hrvatske,Rumunjske,Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore imat će priliku naučiti više o volontiranju u Murteru-Hrvatskoj kroz team-building igre, otvorene rasprave, radionice primjera dobre prakse, radionice igranja uloga kao i iskusiti volontiranje i rad za boljitak zajednice u praksi. Mladi će usvojiti znanje i otvoriti vrata prilici za borbu protiv nezaposlenosti i siromaštva, iskusit će u praksi što to znači biti volonter u volonterskoj akciji s djecom iz lokalne škole i izradit će motivacijsku brošuru za mlade u Europi da ih ohrabre u volontiranju.

Projekt  “Iskoristi priliku!” odobrila je Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa “Mladi na djelu” a provest će ga udruga Argonauta u razdoblju od 01.02.2014. do 30.06.2014. Sama razmjena održat će se od 17. do 26. svibnja 2014.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka