Kreativni natječaj za najbolju povijesnu novelu.

Piše: Ivona Jadrić — 10. siječnja, 2014.

Udruga Argonauta raspisuje natječaj za najbolju povijesnu novelu o legionaru Kvintu!

Rok za prijavu: 15. ožujka 2014.

Novela treba biti povijesno pustolovnog žanra, napisana na hrvatskom jeziku, obuhvaćati minimalno 45.000 (25 kartica) a maksimalno 90.000 znakova (50 kartica teksta ) i ne smije biti prethodno objavljivana. Autor može biti dijete ili odrasla osoba s mjestom prebivališta u Betini, Jezerima, Murteru ili Tisnom, a na natječaj se može javiti s jednom novelom.

Radovi se šalju na: mail@argonauta.hr  (ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript) ili klasičnom poštom na adresu: Pijaca društva seoske izobraženosti bb, 22243 Murter, s naznakom ‘za PRIČU O LEGIONARU KVINTU’.

Popis pristiglih priča objavit će se na web stranicama argonauta.hr. Odluku o najboljoj priči donijet će žiri kojeg sačinjavaju djelatnici udruge Argonauta, Turističke zajednice Općine Murter-Kornati te Muzeja grada Šibenika. Uz priču je potrebno navesti ime i prezime autora, godinu rođenja, adresu stanovanja, adresu elektroničke pošte i broj telefona.

VRIJEDNA NOVČANA NAGRADA

Autoru najbolje novele zajamčena je novčana nagrada u iznosu od 4000 kuna. Tekstovi se primaju do 15. ožujka 2014. Proglašenje najbolje novele objavit će se do 1. travnja 2014.

SMJERNICE ZA PISANJE NOVELE

  • poželjno je da radnja prati Kvinta Petronija Valenta u njegove tri životne dobi (dječak, mladić/legionar/ratnik te starac/starješina grada Colentuma). U redu je ako se priča fokusira samo na jednu njegovu dob npr. vrijeme djetinjstva ili ako npr. starac Kvint prepričava svojim unucima dogodovštine iz svog života i sl.
  • Priča treba sadržavati povijesno-edukativnu dimenziju – povijesna utemeljenost pozadine priče, gradova i događaja iz vremena u kojem je Kvint živio (Puno ime mu je prema izvornom latinskom natpisu Qintus Petronius Valens, prevedeno na engleski Quintus Petronius Valens, a kroatizirano Kvint Petronije Valent, živio je u razdoblju 1. i 2. st. poslije Krista, bio je legionar 7. legije).
  • Priča treba sadržavati motiv skrivenog blaga kao alegorije održivog razvoja otoka Murtera
  • Poželjno je da antagonisti priče budu gusari budući da jedna povijesna teorija tvrdi da su Colentum u 2. st. poslije Krista uništili upravo gusari.

Za više informacija obratite se na mail@argonauta.hr Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ili na broj mobitela 091 403 3033.

Natječaj se provodi u sklopu projekta “Arheološko blago Colentum 2 – poticaj sudjelovanju zajednice u održivom razvoju lokalnih resursa kulturno-povijesne baštine” kojeg je udruzi Argonauta odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU početkom rujna 2013. u sklopu Natječaja za prijavu projekata udruga za ostvarivanje prava na financijske potpore u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2013.godinu.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka