Predstavljamo projekt “Deset dana bez ekrana”.

Datum objave: 10. siječnja, 2014.

Udruga CINAZ nastavlja sa svojim jedinstvenim projektom “Deset dana bez ekrana” na nacionalnoj razini!

Projekt “Deset dana bez ekrana” – deset dana drugačijeg gledanja” provodit će se u Šibensko-kninskoj i Osječko-baranjskoj županiji u školskoj godini 2013./2014.

 

Udruzi CINAZ dodijeljena su bespovratna sredstva za provedbu projekta “Deset dana bez ekrana” – deset dana drugačijeg gledanja” u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2013./2014. iz sredstava Državnoga proračuna za 2013. Projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Projekt će se provoditi u različitim dijelovima Hrvatske, sa udrugama i školama kao partnerima iz dvije hrvatske županije uključujući i područja posebne državne skrbi. U Šibensko-kninskoj županiji projekt će se provoditi sa partnerima:  udruga ‘Mladi u EU’ iz Šibenika, udruga Argonauta iz Murtera, Osnovna škola Murterski škoji iz Murtera i Osnovna škola Tin Ujević iz Šibenika. I u Osječko-baranskoj županiji projekt će se provoditi sa partnerima: Centar za socijalno podučavanja PRONI iz Osijeka, udruga P.G.D.I.- Projekt Građanske Demokratske Inicijative iz Belog Manastira, Osnovna škola Bilje iz Bilja, Osnovna škola Antuna Mihanovića iz Osijeka.

Projekt ima za cilj predložiti učenicima osnovnih škola selektivno korištenje medija u razdoblju od deset dana. To znači da će učenici apstinirati od svih sadržaja medija s posebnim naglaskom na sadržaje koji nisu obrazovnog karaktera. Ovdje će se osobito prvo istražiti, a onda i osigurati odgovarajuće radionice u prevenciji internetskog nasilja. Tri glavna zadatka projekta su:

  • Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i između roditelja i djece.
  • Stjecati kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima i aktivnostima te za prepoznavanje opasnosti od nasilja i zlostavljanja putem interneta.
  • Kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.

Osim osposobljavanja nastavnika i stručnog osoblja za kvalitetno provođenje projekta u njihovoj školi, aktivnosti projekta usmjerit će se i na informiranje roditelja i djece o opasnostima koje vrebaju u virtualnome svijetu te o sigurnom korištenju medija s posebnim naglaskom na komunikaciju putem interneta i mobitela. Kroz medijske radionice djecu će se poticati na kritičko promišljanje medijskih sadržaja i aktivnosti. Autori i izvoditelji projekta očekuju iznimno pozitivne reakcije na projekt, potaknute i od tiskanih medija.

Istoimena hvalevrijedna akcija započela je još 2008., i od tada se provodi svake školske godine u osnovnim školama diljem Hrvatske. O uspjehu projekta će posvjedočiti i sami učenici i idućem videu: https://www.youtube.com/watch?v=e2ccN6giQ_8

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island