Otvorenjem izložbe ‘Piri Reis – kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Piše: Ivona Jadrić — 6. ožujka, 2014.

U četvrtak predstavnici Udruge Argonauta posjetili su izložbu koja ih je impresionirala slikovitim kartama. Izložba je bila otvorena u Muzeju grada Šibenika i predstavljala kartografa Sulejmana Veličanstvenog, Piri Reisa, čime su otvoreni drugi po redu Dani turske kulture u Šibeniku. Piri Reis je svojim pomorskim kartama i pratećim opisima bio pionir svjetskog pomorstva i navigacije. Osim što je bi Sulejmanov kartograf, Piri Reis je bio i turski pomorac i geograf.

Organizator manifestacije je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva Zagreb u suorganizaciji s Muzejom grada Šibenika, Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić i klubom Azimut,  pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika te sponzorstvom grupe Dogus.

„Prošla 2013. godina proglašena je od strane UNSECO-a kao godina Pirir Reisa prigodom 500. godišnjice nastanka njegove Karte svijeta (1513.). Ovo je već šesta izložba njegovih karata u Hrvatskoj. Prije ove izložbe koju danas otvaramo u Šibeniku imali smo i u Rijeci, Zagrebu, Poreču, Dubrovniku i Zadru. Izloženo je preko 40 Piri Reisovih karata iz njegove knjige navigacije Kitab-i Bahriye iz 1521. godine. U toj knjizi Piri Reis je opisao sve mediteranske luke uključujući oko 25 luka na Jadranu od Dubrovnika do Rovinja. Smatram da je izložba odraz dobrih odnosa između Turaka i Hrvata, a koliko ja znam Turci su jedan od rijetkih naroda koji Hrvate zapravo i nazivaju Hrvati, a ne Croats, Croatians itd. što pokazuje koliko naše kulture imaju zajedničkoga“, kazao je Ali Riza Işipek, direktor Turske zaklade za podvodnu arheologiju.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka