Otvorenjem izložbe ‘Piri Reis – kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Piše: Ivona Jadrić — 6. ožujka, 2014.

U četvrtak predstavnici Udruge Argonauta posjetili su izložbu koja ih je impresionirala slikovitim kartama. Izložba je bila otvorena u Muzeju grada Šibenika i predstavljala kartografa Sulejmana Veličanstvenog, Piri Reisa, čime su otvoreni drugi po redu Dani turske kulture u Šibeniku. Piri Reis je svojim pomorskim kartama i pratećim opisima bio pionir svjetskog pomorstva i navigacije. Osim što je bi Sulejmanov kartograf, Piri Reis je bio i turski pomorac i geograf.

Organizator manifestacije je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva Zagreb u suorganizaciji s Muzejom grada Šibenika, Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić i klubom Azimut,  pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika te sponzorstvom grupe Dogus.

„Prošla 2013. godina proglašena je od strane UNSECO-a kao godina Pirir Reisa prigodom 500. godišnjice nastanka njegove Karte svijeta (1513.). Ovo je već šesta izložba njegovih karata u Hrvatskoj. Prije ove izložbe koju danas otvaramo u Šibeniku imali smo i u Rijeci, Zagrebu, Poreču, Dubrovniku i Zadru. Izloženo je preko 40 Piri Reisovih karata iz njegove knjige navigacije Kitab-i Bahriye iz 1521. godine. U toj knjizi Piri Reis je opisao sve mediteranske luke uključujući oko 25 luka na Jadranu od Dubrovnika do Rovinja. Smatram da je izložba odraz dobrih odnosa između Turaka i Hrvata, a koliko ja znam Turci su jedan od rijetkih naroda koji Hrvate zapravo i nazivaju Hrvati, a ne Croats, Croatians itd. što pokazuje koliko naše kulture imaju zajedničkoga“, kazao je Ali Riza Işipek, direktor Turske zaklade za podvodnu arheologiju.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka