Murterini vole svoje suhozide!.

Datum objave: 31. ožujka, 2014.

U subotu 29. ožujka 2014. udruga Argonauta organizirala je veliku volontersku akciju obnove suhozida. Predstavnici udruge 4 GRADA DRAGODID iz Komiže u sklopu akcije održali su edukativnu radionicu na kojoj su sudionici akcije imali priliku naučiti osnove gradnje suhozida.

EVS volonterke Dominika Sorkowicz i Jordanka Mihaleva snimale se čitavu akciju i radionicu te izradile edukativni VIDEO URADAK koji može pomoći svima koji nisu bili na radionici da nauče ponešto o gradnji suhozida.

U ovoj akciji obnavljali su se suhozidi koji opasavaju stari put koji okružuje brdo Gradina. Obnovljeno je oko 160 metara starog suhozida. U akciji je sudjelovalo ukupno 45 volontera iz brojnih udruga i organizacija s otoka Murtera i šire kojima je ova tema relevantna: Udruga Modrave Murter Betina, Poljoprivredna zadruga Kornati, DVD Kornati, Karnevalska udruga Murterske poklade, Torcida Murter, Općina Murter-Kornati, komunalno poduzeće Murtela, TZO Murter Kornati, JU NP „Kornati“, JU PP „Vransko Jezero“ i udruga 4 grada Dragodid. Kako je u akciji sudjelovalo i 8 stranih državljanina koji su u Murteru većinom u sklopu EVS projekata “Povratak u staru Europu 2” i “More je život 3” (2 Poljaka, 2 Bugarkinje, Talijan, Španjolac, Grkinja i Francuskinja) možemo reći da je akcija imala i međunarodnu dimenziju.

Svi sudionici akcije su na kraju zajedno ručali, a najboljim volonterima uručena je prigodna nagrada – priručnik “Gradimo u kamenu”. Žiri koji se sastojao od predstavnika organizacija koje su sudjelovale u akciji najboljim volonterima proglasio je Mateja Šikića Balaru i Nikolu Kurkuta.

U sklopu istog projekta tijekom ove godine planira se još jedna volonterska akcija u kojoj će se obnavljati valobrani obližnjih murterskih otočića. Projekt također uključuje radionicu izrade akcijskog plana sustavne obnove suhozida na prostoru koji gravitira otoku Murteru, inventarizaciju suhozida na tom prostoru, javnu tribinu na kojoj će Plan biti predstavljen javnosti te izložbu fotografija suhozida murterskoga kraja.

Akcija se provela u sklopu projekta “Obnovimo naše suhozide – Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje” koju podupire Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita u sklopu natječaja za financijsku podršku projektima razvoja društvenog kapitala zajednice. Ovaj projekt ima za cilj jačanje društvenog kapitala zajednice otoka Murtera za buduću sustavnu obnovu suhozida na prostoru koji gravitira otoku Murteru (otok Murter, murterski arhipelag, kornatsko otočje i Modrave. Projekt provodi udruga Argonauta u razdoblju od 1. siječnja – 31. prosinca 2014. a podupiru općina Murter-Kornati, TZO Murter-Kornati i komunalno poduzeće Murtela.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island