Nastavak obnove suhozida na Gradini – Pomoć studenata iz Zagreba i Belgije.

Datum objave: 2. svibnja, 2014.

Šesnaest studenata geografskog odsjeka zagrebačkog PMF-a pod vodstvom profesora dr.sc. Aleksandra Lukića te šesnaest studenata geografije iz grada Liègea iz Belgije u sklopu terenske nastave u srijedu 29. travnja 2014. u velikoj radnoj akciji obnavljali su suhozide uz put koji okružuje brdo Gradina.

U akciji obnove suhozida s profesorima, lokalnim snagama te Argonautinim EVS volonterima sudjelovalo je ukupno 40 ljudi.

Poznati murterski meštar za suhozide Ive Šikić Bažokić učio je studente tradicionalnoj vještini gradnje suhozida. Da ovi vrijedni volonteri nakon akcije ne ostanu gladni pobrinula se Općina Murter-Kornati i TZO Murter-Kornati osiguravši obilan ručak u lokalnom restoranu.

Inače studenti su u Murteru boravili 5 dana. Sukladno gustom rasporedu obišli su sva mjesta na otoku, posjetili Argonautin Edukacijski centar, razgovarali s lokalnim ljudima, a danas su posjetili i Kornate. Na Kornatima su osvojili najviši vrh Metlinu, posjetili “Magazinovu škrilu”, obišli tradicionalne maslinike te kornatsko ribarsko naselje Kravljačicu. Lokalni koordinator i organizator radne nastave jest Murterin Lovro Skračić inače studentski kolega profesora Lukića koji se i dan danas rado sjeća radnih nastava iz vlastitih studentskih dana.

Studenti su bili oduševljeni kulturnom, prirodnom i povijesnom baštinom našeg kraja, a o svojim dojmovima i prijedlozima za razvoja otoka Murtera u petak 2. svibnja od 9 do 11 sati razgovarali su sa svojim domaćinima Murterinima u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island