Argonauta sudjelovala na razmjeni mladih u Poljskoj.

Datum objave: 7. rujna, 2014.

Od 24. do 31. kolovoza 2014. sedmero predstavnika Argonaute sudjelovalo je na međunarodnoj razmjeni mladih “Europassions” u gradu Barlinek u Poljskoj. Tema razmjene su bile strasti mladih ljudi. Ovaj put fokus je bio na volontiranju, sportu i poduzetništvu.

Tridesetak mladih iz Hrvatske, Poljske i Makedonije u sklopu razmjene posjetili su lokalnu bolnicu gdje su imali priliku pomagati starijim, nemoćnim osobama te medicinskom osoblju. Sudjelovali su i u kajakarenju rijekom, raznim edukativnim radionicama, prezentacija i multikulturalni večerima. Razmjena je provedena u organizaciji poljske organizacije “Ochotnicze Hufce Pracy” u sklopu EU programa Erasmus+.

U nastavku pročitajte iskustva nekih od hrvatskih sudionika…

IRENA: Bilo mi je odlično na razmjeni. A ono što bih istaknula kao osobno iskustvo, je spoznaja da se još uvijek mogu uklopiti u ekipu i do 10 godina mlađu hahaha Iskreno, to me veseli, jer bih nekad u budućnosti htjela raditi s djecom i mladim ljudima. Volim Poljsku i poljski jezik, tako da mi je ova lokacija bila idealna. Tema je bila inspirativna i mislim da je veoma poticajna za mlade ljude (posebno ekipu koja je tamo bila, s različitim životnim traumama). Neki od njih po prvi put su upoznali i komunicirali (ako nikako drugačije, na znakovnom i slikovnom jeziku) s ljudima iz drugih država i vidjela sam po njima da im je to puno značilo. Uvijek me iznenadi činjenica da različitost može povezati ljude. Svi mi toliko različiti u našim talentima, interesima i svjetonazorima, a skladno smo surađivati. Dan volontiranja mi se čini kao vrh razmjene. Mnogi od njih su o tome samo slušali, a sad su imali i priliku to iskusiti. Tko zna, možda se posijalo neko sjeme i nekome to postane “hobi”. Posebno dragi su mi bili Robert i Irek. Na njima se vidi koliko vole svoj posao!

KRISTIJAN: Ovo je moje prvo sudjelovanje na ovakvom nečem i mislim da su projekti ovog tipa dobar način da mladi iz različitih zemalja i kultura stupe u kontakt, a samim time i da razbiju neke predrasude i negativne stereotipe o drugim zemljama i kulturama. Samim time učimo nešto novo, bolje razumijemo, postajemo tolerantniji. Naravno da je sve to malen korak prema cilju nekakvog zajedništva i međusobne tolerancije u svim tim različitostima, ali sasvim sigurno vrlo je bitan. Meni je posebno drago bilo sudjelovati baš na ovom projektu koji se održavao u Poljskoj jer uz tu zemlju veže me puno toga, tako da sam imao dobru priliku u potpunosti iskoristiti 7 dana provedenih tamo. A sad nestrpljivo očekujem idući!

ALFREDO: Moj doživljaj ovog projekta i putovanja u Poljskoj je neopisiv! Jednostavno to druženje i sklad koji je vladao od samog dolaska kod domaćina i dočekom u 0:00 u noć je neopisiv! Društvo, ljudi, gospođe koje su nas posluživale su bile iznimno ljubazne, a same projektne aktivnosti nisu bile zamorne već ispunjene smijehom i zabavom! Radujem se ponovnom susretu i novom projektu!

INES: Sudjelovanje na ovom projektu za mene je bilo prekrasno iskustvo. Naučila sam puno toga, ali najviše o sebi. Multikulturalno okruženje svakako traži da se zapitaš o svom vlastitom identitetu.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island