Međunarodni arheološki kamp Colentum-Murter polučio izvrsne rezultate.

Datum objave: 26. rujna, 2014.

Udruga “Argonauta”, Muzej grada Šibenika, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek arheologije Sveučilišta u Zadru uspješnom organizacijom trećeg Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter 2014. nastavili su s istraživanjem i uređenjem važnog arheološkog nalazišta Colentum u Murteru.

I ove godine Kamp se sastojao od podmorskih i kopnenih istraživanja Colentuma te stručnih predavanja. Predavanja su bila otvorena za javnost. Na kampu je sudjelovalo 10 studenata arheologije zadarskog i zagrebačkog Sveučilišta.

Voditelj kopnenih istraživanja bio je arheolog Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, a suradnica Ivana Cunjac. Voditelji podmorskih istraživanja bili su prof.dr.sc. Irene Radić Rossi i Željko Krnčević, a suradnici Suzana Ćule i Matko Čvrljak. Voditeljica nastavnog dijela programa bila je prof.dr.sc. Bruna Kuntić Makvić iz Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Slijedi raspored predavanja održanih tijekom Kampa:

Ponedjeljak, 15.09.2014.
“Karijere Dalmatinaca u Rimskome Carstvu: od vojnika do generala” – predavač Dino Demicheli – Narodna knjižnica i čitaonica Murter – 19 do 21:30 sati
Utorak, 16.09.2014.
“Arheologija u krajoliku” – predavač Artun Ertem, regionalni direktor i menadžer D Marin Mandaline – Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja – od 19 do 21:30 sati
Srijeda, 17.09.2014.
“Arheološka baština Kornata” – predavačica prof. dr.sc. Irena Radić Rossi i arhitektica Jasna Zmajić – Narodna knjižnica i čitaonica Murter – 19 do 21:30 sati Četvrtak, 18.09.2014.
“Ronilaštvo u arheologiji: stjecanje kvalifikacija” – predavač Mato Čvrljak – Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja – od 19 do 21:30 sati
Petak 19.09.2014.
“Stari pisci i Kolent” prof.dr.sc. Bruna Kuntić Makvić – Narodna knjižnica i čitaonica Murter – 19 do 21:30 sati
Subota, 20.09.2014.
“Vizija valorizacije arheološkog lokaliteta Colentum” – Luka Ježina – Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja – 19 do 21:30 sati

Ove godine studentima su se pridružila i djeca s posebnim potrebama iz Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac” pod vodstvom defektologinja Marijane Rupić iz Šibenika, Vedrane Ćetković iz Zagreba. Kako je Colentum poznat po mozaicima djeca su uz pomoć restauraž i konzervatorice Danijele Skelin u tehnici mozaika izradila hobotnicu koju su prozvali “Pigo”. Mozaik će biti izložen u Argonautinom Edukacijskom centru.

Pokrovitelji trećeg Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter ove godine bili su Općina Murter-Kornati, Turistička zajednica općine Murter-Kornati, Županija Šibensko-kninska te Turistička zajednica županije Šibensko-kninske.

Slijedi izjava arheologa mr.sc. Željka Krnčevića:

Ove godine nastavili smo istraživati kompleks tzv. maritimne vile i to na dijelu na kojem smo utvrdili postojanje još jedne cisterne dimenzija 10 x 8 m. Možemo pretpostaviti da je riječ o objektu koji je izvorno iz doba antike, a koji je doživio preinake kako u kasnoj antici, tako i u srednjem vijeku. Opet se potvrdilo da je antički Colentum upravo obilovao freskama i mozaicima. Osim toga, pronađeno je i dosta ulomaka fine i grube antičke keramike, lampica i tegula, a u samoj cisterni pronađen je ulomak kasnoantičke posude. Uzimajući u obzir činjenicu da je ova građevina bila dio većeg lučkog postrojenja, u ovom momentu samo pretpostavimo da je mogla služiti za opskrbu brodova koji su u Colentum dolazili s prostora cijelog Mediterana. Osim istraživanja, nastavili smo sa sanacijom i konzervacijom dijela arhitekture.

Ovogodišnja podmorska istraživanja dala su izuzetne rezultate. Pronađeni su ostaci vjerojatno antičkog pristaništa. Uz ostali materijal pronađeno je grlo amfore sa žigom, ulomci fine antičke keramike, nekoliko pršljenova za mreže ili tkalački stan, poklopci amfora i balastno kamenje. Nadamo se da će istraživanja na ovom značajnom lokalitetu uskoro biti nastavljena. Zahvaljujemo se obitelji Skračić koja nam je dala dozvolu za istraživanje.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island