Održana radionica: Traži se živa ili mrtva – TRADICIJA – održivog korištenja.

Piše: Ivona Jadrić — 15. ožujka, 2015.

U petak i subotu 13/14.3. 2015. u Murteru je održana radionica na temu muzeja zajednice i prikupljanja tradicijskog znanja o održivom korištenju Murterskog Kraja. Gosti predavači Ivan Murin i Judita Tomaškinova sa sveučilišta Matej Bel u Slovačkoj prenijeli su svoja znanja i primjere održivog upravljanja u zaštićenim područjima kroz model ekomuzeja ili muzeja vještina, znanja i tradicijskih običaja lokalne zajednice.

30 – ak sudionika radionice informiralo se o pojmu ekomuzeja i važnosti očuvanja i generacijskog prijenosa tradicijskog znanja. Pojedina tradicijska znanja svojstvena lokalnoj zajednici Murterskog kraja, poput pletenja drvenih vrša za tradicionalni ribolov, ručne obrada zemlje: sijanje luka, okopavanje boba i kopanje u kupe, grupa sudionika je tijekom radionice i bilježila kroz terenski posjet. Za moguću buduću bazu kolektivnog sjećanja i znanja zabilježene su i osobno isprobane vještine poput predenja vune na preslicu te kuhanje kave od žita.

Kako sakupiti, sačuvati te pratiti promjene tradicijskog znanja ali i iste koristiti za dugotrajni održivi razvoj lokalne zajednice tek su neka od pitanja postavljena ovom radionicom, odgovore na koja zajedno otkrivamo u daljnjem tijeku projekta Oživi Održi Otok OOOćemo li?!

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka