Održana radionica: Traži se živa ili mrtva – TRADICIJA – održivog korištenja.

Datum objave: 15. ožujka, 2015.

U petak i subotu 13/14.3. 2015. u Murteru je održana radionica na temu muzeja zajednice i prikupljanja tradicijskog znanja o održivom korištenju Murterskog Kraja. Gosti predavači Ivan Murin i Judita Tomaškinova sa sveučilišta Matej Bel u Slovačkoj prenijeli su svoja znanja i primjere održivog upravljanja u zaštićenim područjima kroz model ekomuzeja ili muzeja vještina, znanja i tradicijskih običaja lokalne zajednice.

30 – ak sudionika radionice informiralo se o pojmu ekomuzeja i važnosti očuvanja i generacijskog prijenosa tradicijskog znanja. Pojedina tradicijska znanja svojstvena lokalnoj zajednici Murterskog kraja, poput pletenja drvenih vrša za tradicionalni ribolov, ručne obrada zemlje: sijanje luka, okopavanje boba i kopanje u kupe, grupa sudionika je tijekom radionice i bilježila kroz terenski posjet. Za moguću buduću bazu kolektivnog sjećanja i znanja zabilježene su i osobno isprobane vještine poput predenja vune na preslicu te kuhanje kave od žita.

Kako sakupiti, sačuvati te pratiti promjene tradicijskog znanja ali i iste koristiti za dugotrajni održivi razvoj lokalne zajednice tek su neka od pitanja postavljena ovom radionicom, odgovore na koja zajedno otkrivamo u daljnjem tijeku projekta Oživi Održi Otok OOOćemo li?!

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island