Mala eko-škola: „Murterska eko-patrola“.

Datum objave: 26. veljače, 2016.

Djeca iz OŠ „Murterski škoji“ postat će eko zaštitnici otoka Murtera sudjelujući u aktivnostima Murterske eko-patrole.

 U sklopu projekta „Kornati – važno je o moru znati 3“, kojeg provodi Udruga Argonauta, ovog proljeća na otoku Murteru održat će se niz aktivnosti tijekom kojih će djeca OŠ „Murterski škoji“ patrolirati svojim zavičajem, te bilježiti i upozoravati na ekološke probleme na koje naiđu.

Projekt „Kornati – važno je o moru znati 3“ sastoji se od tri komponente: 1. Edukacijski izleti na Kornate, 2. Ekološka lutkarska predstava „More je živo“, te  3. Male eko škole: „Murterska eko patrola“.

Tijekom zimskih mjeseci vrijedni tim Udruge Argonauta pripremao je aktivnosti eko patrole namijenjene djeci viših razreda OŠ „Murterski škoji“. Program je prezentiran po razredima, te su učenici pokazali veliki interes za postati punopravni članovi „Murterske eko-patrole“. Aktivnosti eko-patrole, koje će se održavati subotom u jutarnjim satima, biti će raznolike, pa će tako djeca istraživati i kartirati ilegalna odlagališta otpada na otoku, sudjelovati u akcijama čišćenja plaža, pratiti stanje morskog okoliša, sudjelovati u potrazi za blagom, izraditi morski herbarij, a imati će i priliku pridružiti se znanstvenicima u praćenju dupina i morskih kornjača te još mnogo toga. Djeca će učiti na zabavan i interaktivan način jer će se u svim aktivnostima koristiti neformalne metode učenja i rad na otvorenom, u prirodi. Plan je da u sljedećim godinama Murterska eko-patrola postane izvanškolska aktivnost koja će se provoditi kontinuirano tijekom cijele školske godine. Program rada Eko- patrole pažljivo je osmišljen kako bi kroz njega  djeca izgradila pozitivan stav prema prirodi i okolišu i spoznala funkcioniranje eko sustava, te i sama postala aktivni građani u zalaganju za rješavanje okolišnih problema murterskog kraja.

Voditelj aktivnosti eko-patrole bit će Vice Krnčević a pomagat će mu EVS volonteri, Malgorzata Serwatka iz Poljske i Sergio Campins iz Španjolske. Program će stručno pratiti dr.sc. Bruna Petani, biologinja i ekologinja mora.

Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta HR.

Partneri projekta: Općina Murter-Kornati, OŠ Murterski škoji, JU NP Kornati, CO Šubićevac, Udruga Kamenčići.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island