Ilegalni odlagači otpada sakrijte se ispod stola, stiže „Murterska Eko – patrola“.

Datum objave: 7. ožujka, 2016.

Članovi „Murterske eko-patrole“ u subotu 5. ožujka 2016. patrolirali su otokom Murterom u potrazi za ilegalnim odlagalištima otpada i sudjelovali u akciji čišćenja okoliša.

Nakon velikog odaziva učenika iz OŠ Murterski škoji, izvlačenjem iz šešira odabrali smo dvadesetoricu novopečenih „eko-zaštitnika“ otoka Murtera koji su ove subote sudjelovali u prvoj aktivnosti projekta pod nazivom „Istraživanje i kartiranje ilegalnih odlagališta otpada i akcija čišćenja okoliša“.

Članovi „Murterske eko-patrole“, zajedno sa  svojim voditeljima, sastali su se u prostoru Argonaute. Nakon početnog upoznavanja mali „eko čuvari“ otoka Murtera izradili su drveni znak na kojem su napisali „Ovo nije odlagalište otpada!“. Kako bi se razbudili i izoštrili svoj vid za patroliranje otokom članovi patrole odigrali su nekoliko zabavnih igara na otvorenom.

Nakon jutarnje zabave, eko-patrola je krenula u patroliranje, a u sklopu ove akcije djeca su istraživala ilegalna odlagališta u Murteru i oko brda Vršak. Cijelim putem sakupljali su otpad na koji su naišli, a prikupljeno je 7 velikih vreća smeća. Na plaži Podvrške djeca su zastala kako bi „marendala“ i porazgovarala o ključnim ekološkim problemima otoka Murtera. Na jednom od ilegalnih odlagališta otpada mladi ekolozi postavili su znak „Ovo nije odlagalište otpada!“, a cijelim putem, djeca su uz pomoć mobilne aplikacije bilježila koordinate ilegalnih odlagališta otpada. Nakon povratka u prostor Argonaute članovi eko patrole zajedno sa voditeljima izradili su kartu ilegalnih odlagališta otpada i napisali dopis u kojem su  obavijestili nadležne institucije o lokacijama ilegalnih odlagališta  otpada.

Sljedeća aktivnost održat će se na otočiću Zminjak, u blizini Murtera, na kojem će „Murterska eko-patrola“ čistiti naplavine smeća, istraživati ilegalna odlagališta otpada i pritom se dobro zabaviti.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island