Svi rezultati projekta OŽIVI ODRŽI OTOK!.

Datum objave: 8. ožujka, 2016.

Na završnoj press konferenciji održanoj 7. ožujka 2016. u Gradskoj vijećnici u Šibeniku udruge Argonauta, 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero predstavili su rezultate projekta  OŽIVI ODRŽI OTOK!.

Suradnja svih ovih dionika odvijala se kroz aktivnosti projekta OŽIVI ODRŽI OTOK! koje su se održavale od rujna 2014. do ožujka 2015. g. i koje su obuhvatile ukupno 4 edukativne radionice (indoor) na temu eko muzeja, ekonomike eko sustava te promišljanja vansezonske turističke ponude, 3 edukativne volonterske radne akcije (outdoor) i 2 studijska putovanja. U sklopu projekta kupljeni su edukativni materijali (knjige na temu održivosti kulturne i prirodne baštine) koji će lokalnoj zajednici biti na raspolaganju u prostoru Edukacijskog centra udruge Argonauta. Osmišljena je i testirana inovativna turistička tura, izrađen “Akcijski plan održivog korištenja resursa murterske regije” (regija Vrana-Murter-Kornati) te oformljena plaftforma (partnerska mreža za provedbu budućih projekata) pod nazivom OŽIVI ODRŽI OTOK!.

EDUKATIVNE RADIONICE

https://youtu.be/WQ7WAG4iGmE

Prva radionica pod nazivom “IMATI I OVCE I NOVCE – neformalna radionica o vrijednosti eko sustava murterskoga kraja” održana je 21.studenog 2014. u Murteru te je okupila 32 sudionika i sudionice iz lokalne zajednice. Cilj radionice bio je jačanje kapaciteta sudionika na temu usluga ekosustava i dobrobiti dvaju zaštićenih te Natura 2000 područja kao i predstavljanje rezultata analize vrijednosti usluga ekosustava provedene kroz metodologiju „Procjene dobrobiti Zaštićenih područja parkova Dinarskog Luka“.

Druga radionica pod nazivom “TRAŽI SE ŽIVA ILI MRTVA TRADICIJA” održana je 13. i  14. ožujka 2015. u Murteru te je kupila 37 sudionika/ca iz lokalne zajednice. Radionica je obrađivala temu muzeja zajednice i prikupljanja tradicijskog znanja o održivom korištenju murterskog kraja. Gosti predavači Ivan Murin i Judita Tomaškinova sa sveučilišta Matej Bel u Slovačkoj prenijeli su svoja znanja i primjere održivog upravljanja u zaštićenim područjima kroz model ekomuzeja ili muzeja vještina, znanja i tradicijskih običaja lokalne zajednice.

Treća radionica pod nazivom “MALI SMISLENI OKRUGLI STOLOVI – Budućnost vansezonskog turizma” održana je 7. listopada 2015. u Murteru te je okupila 21 sudionika/ca. Cilj ove radionice jest bio sabrati ideje, dojmove, komentare sa svih dosad provedenih aktivnosti ovog projekta te ih analizirati kako bi se oni mogli ugraditi u Akcijski plan održivog korištenja prostora Vranskog jezera, otoka Murtera te kornatskog otočja.

Četvrta i zadnja edukativna radionica pod nazivom “ODRŽIVI RAZVOJ SMO MI” održana je od 10. do 12. prosinca 2015. te je u tri dana okupila 31 sudionika i sudionica. Ova radionica je zaključila ovaj participativni proces stvaranja zajedničke mape ključnih lokalnih resursa i kreativnih pojedinaca, nositelja lokalne tradicije na čije se vrijednosti i znanje želi osloniti u oblikovanju raspršenog identiteta murterske regije (područje Vrana – Murter – Kornati). Na taj je način definirana polazna točka u realizaciji zajedničke vizije stvaranja preduvjeta da održivi način života i privređivanja ovog područja postane sastavna odrednica njegova obnovljenog identiteta.

EDUKATIVNE VOLONTERSKE RADNE AKCIJE

U sklopu projekta OŽIVI ODRŽI OTOK! provedene su tri edukativne volonterske radionice.

Prva radionica održana je 22. i 23. studenog 2014. na arheološkom nalazištu Colentum na otoku Murteru. Tema ove radionice bila je volunterizam i tradicijska vještina gradnje suhozida. Tijekom dvodnevne radionice sudjelovalo je 59 volontera-ki. Izgrađeno je 30 metara suhozidnog podzida i obnovljeno 10 metara postojećeg suhozida.

Druga radionica održana je 11. i 12. travnja 2015. na tzv. „Šeničnoj cesti“ u Modravama. Tema ove radionice je bila revitalizacija tradicionalnog maslinarstva. Financijskom potporom ovog EU projekta te općine Tisno bager je“Šeničnu cestu” prokrčio u duljini od 500 metara, a 39 volontera-ki tijekom dva dana uredili su dvjestotinjak metara puta tako što su obnovili suhozide uz sami put, uredili nekoliko suhozidnih klupica, pristupnih stepenica maslinicima i ugibališta za aute te očistili i uredili staru bunju uz sam put.

Treća radionica održana je 02. i 03. listopada 2015. na otočiću Kameni Žakan u Nacionalnom parku Kornati. Tema ove radionice bila je revitalizacija tradicijskog ovčarstva. U akciji je sudjelovalo 20-ak volontera-ki iz udruga Argonauta, 4 grada Dragodid, Modrave Murter Betina i Latinsko idro koji su uspješno obnovili stan za ovce te pedesetak metara sakatura (suhozid kojim su se dijelili janjci od ovaca koje su se muzle). Ovom akcijom ostvareni su preduvjeti da se stan i sakatur ponovno vrate u funkciju.

Na ove tri radionice sudjelovalo je dakle oko 120 volontera-ki. Radionice su imale edukativnu dimenziju jer su članovi udruge 4 GRADA-DRAGID te lokalni meštar od suhozida i djelatnik JU NP Kornati Ive Šikić Bažokić podučavali volontere o osnovama tradicijske vještine gradnje suhozida te biti osviješteni o temama građanskog aktivizma/ voluntarizma, revitalizacije tradicijskog maslinarstva i ovčarstva.

STUDIJSKA PUTOVANJA

U sklopu projekta OŽIVI ODRŽI OTOK! provedena su dva studijska posjeta, otoku Visu i francuskoj Provansi. Putovanja su pružila lokalnim dionicima priliku da iz prve ruke upoznaju koncept ekomuzeja, ali i ostale vidove turističke valorizacije baštine te participativne politike upravljanja zaštićenim područjima.

Studijski posjet Provansi u Francuskoj

https://youtu.be/DDP0Q-dg7rE

Dvadeset predstavnika lokalnih nevladinih udruga i članova lokalne zajednice murterskog kraja te predstavnici udruga 4 grada Dragodid, Parka prirode Vransko jezero i Nacionalnog Parka Kornati  u razdoblju od 22. do 27. ožujka 2015. posjetili su brojne muzeje, ustanove i udruge unutar Regionalnih Parkova prirode Monts d’Ardèche, Camargue i Luberon te područja Isle sur la Sorgue u Provansi na jugu Francuske. Cilj studijskog putovanja jest bio istražiti praksu participativne politike upravljanja zaštićenim područjima u Francuskoj po modelu ekomuzeja kroz razvijanje inicijative za formiranje modela participativnog upravljanja za konsolidaciju mjera zaštite prirode i borbe protiv potencijalnih praksi koji nisu u skladu s trenutnom zaštitom prirode te politikama očuvanja prostora te izgradnju platforme ekomuzeja kao sredstva za očuvanje tradicionalnog ekološkog znanja i prakse za održivi razvoj prostora.

Detaljnu reportažu o studijskom putovanju u Francusku možete pročitati na stranicama našeg partnera DRAGODID.ORG.

Studijski posjet otoku Visu

Devetero predstavnika udruga Argonauta, 4 grada Dragodid, Modrave Murter-Betina, Feniks, Parka prirode Vransko jezero, Nacionalnog Parka Kornati te Muzeja betinske brodogradnje boravili su na otoku Visu u razdoblju od 28. do 31. svibnja 2015. Cilj studijskog putovanja na Vis prije svega bio jest podrobnije istražiti formu ekomuzeja na primjeru komiškog ekomuzeja ali i ostale vidove turističke valorizacije baštine proučavanjem primjera dobre prakse otoka Visa.

TESTIRANA INOVATIVNA TURISTIČKA TURA “SAILING THE LAND, SAILING THE SEA”

Od 4. do 6. listopada 2015. testirali smo turističku turu pod nazivom„SAILING the LAND, SAILING the SEA” koja je povezala Vransko jezero, otok Murter te Kornate. Pri odabiru sudionika  ture proveden je online nagradni natječaj „Riješi problem neodrživog korištenja prirode i osvoji jedinstveno 4-dnevno nagradno putovanje u Natura 2000 područja, otok Murter, Vransko jezero i Kornate” kroz koji je tura i promovirana te je odabrano 10 sudionika.

Prvi dio turističke ture je uključivao posjet betinskom Muzeju drvene brodogradnje, plovidbu gajetom s latinskim jedrom na relaciji Betina-Prosika, bicikliranje, kajakarenje i pješačenje kanjonima na prostoru PP Vransko jezero.

Drugi dio je uključio posjet Kornatima s naglaskom na tajnovitost te bogatstvo baštine unutrašnjosti otoka Kornata. Sudionici ture posjetili su tako staro ribarsko naselje na Piškeri, otok Lavsu, maslinike polja Trtuša, osvojili najviši vrh Kornata Metlinu, posjetili geografski feonomen Magazinovu škrilu te posjetili crkvicu, arheološko nalazište i tvrđavu Tureta u uvali Tarac. Sudionici su imali priliku sudjelovati u pripremi ukusnog maništruna od liganja koje su prije sami ulovili.

AKCIJSKI PLAN I PLATFORMA “OŽIVI ODRŽI OTOK!”

Na završnoj pres konfrenciji predstavljena je i publikacija “Akcijski plan održivog korištenja resursa murterske regije”. Publikacija  ispunjava nekoliko svrha. Ona je dokument koji dokumentira lokalne resurse i to ne samo one prirodne već i ljudska znanja, tradiciju te određene inovacije koje se na njih vežu. Na taj način upoznaje čitatelja sa specifičnostima pojedinih lokaliteta murterske regije i izuzetno važne potrebe njihovog povezivanja te ističe ključne elemente revitalizacije i održivog korištenja lokalnih resursa ‘otvorenog ekomuzeja’ murterske regije (Vrana, Modrave, Betina, Murter).

Publikacija je i dokument koji budućim generacijama omogućava pristup vrijednim sjećanjima lokalnih ljudi kroz 19 osobnih priča, koje bi, da nisu svoje (zasluženo) mjesto pronašle ovdje, vjerovatno ostale u velikoj mjeri nezapažene i u jednom trenutku nepovratno izgubljene. Nadamo se da će one, kao i ostatak publikacije motivirati, posebice mlade ljude kako se može održivo i ispunjeno živjeti i na Murteru, a donositeljima odluka prikazati važnost ljudskih resursa u strategijskom promišljanju otoka i određivanju projekata koje treba poduprijeti ako se želi konkretno raditi na održivoj budućnosti ne samo njega nego i cijele murterske regije.

Da tome još konkretnije doprinese, publikacija uključuje prikaz 7 projektnih prijedloga koji se temelje na razvojnim inicijativama vezanima za lokalne resurse, tradiciju i različite oblike inovacija. Svi projektni prijedlozi oblikovani su na temelju identificiranih žarišnih potreba u projektnom području te između ostalog, mogu učinkovito usmjeriti daljnje korake za pristup odgovarajućim EU fondovima i ostalim donorima. Oni, kao i sve ostale ključne dimenzije ove publikacije nude obilje vrijednih i zanimljivih elemenata koji se, za potrebe razvoja alternativnih turističkih tura, mogu kombinirati u nove i neočekivane kombinacije koje će, između ostaloga, doprinijeti razvoju vansezonskog turizma, odgovornog prema lokalnim resursima. Do kraja ožujka 2016. biti će potpisan SPORAZUM O SURADNJI među korisnicima projekta kojim će se formalno obvezati provesti ovaj Akcijski plan.  Na taj način ofrimiti će se PLATFORMA pod nazivom “OŽIVI ODRŽI OTOK!” kao partnerska mreža koja će biti jamac buduće suradnje u provedbi 7 nastavnih projekta opisanih u Akcijskom planu.

Digitalnu inačicu Akcijskog plana možete preuzeti OVDJE.

Sve ove aktivnosti poslužile su kao platforma za razmjenu mišljenja, ideja, iskustava i perspektiva kako lokalnih ljudi, tako i predstavnika ključnih lokalnih institucija i organizacija koje rade na održivom razvoju regije te stručnjaka i organizacija koje primjenjuju neke dokazane i uspješne prakse upravljanja i korištenja resursa, kako kulturnim, tako i prirodnim.

Projekt “Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“ (akronim OŽIVI ODRŽI OTOK!) u vrijednosti od gotovo 100 000 eura proveden je u razdoblju o 25. rujna 2014. do 25. ožujka 2016. u sklopu programa IPA 2011 „Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000“. Koordinator projekta je bila udruga Argonauta dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika. Projekt je financirala Europska unija, a sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja “Argonauta” te projektnih partnera i ni na koji se način ne može smatrati da odražava stajalište Europske unije niti ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island