„Murterska eko-patrola“ u akciji sakupljanja otpada na otočiću Zminjak.

Datum objave: 15. ožujka, 2016.

Članovi „Murterske eko-patrole“ u subotu 12. ožujka 2016. sudjelovali su u akciji sakupljanja otpada na otočiću Zminjak.

Mladi ekolozi otoka Murtera ni ove subote nisu sjedili ispred računala i televizije, već su  s voditeljima zasukali rukave, navukli rukavice i otisnuli se na otočić Zminjak, na kojem su čistili obalu od naplavina smeća, učili o ekologiji, a pritom se i dobro zabavili. Hrabru patrolu u eko akciji nije uspjela omesti niti prva marčana bura.

U prostoru Argonaute, na jutarnjem sastanku voditelji su članovima eko-patrole predstavili plan aktivnosti, te pojasnili kako otpad morskim strujama završi na obalama otoka, te kakvu ekološku i estetsku štetu čini okolišu i ljudima koji na tim otocima žive. Po već provjerenom receptu djeca su se razbudila igrajući interaktivnu igru „Kruške, jabuke i banane“.

Kako bi spoznali vrijednost očuvanja, ne samo otoka Murtera, nego i okolnih otočića, eko patrola se brodom  zaputila na Zminjak, mali otok nasuprot Murtera. „Murterski škoji“, kako Murterini zovu otočiće oko otoka Murtera,  predstavljali su Murterinima egzistenciju u prošlosti i danas, jer su na njima uzgajali svoje vinograde i maslinike, a za lošeg vremena uvale ovih otočića pružale su siguran zaklon ribarskim brodicama. U akciji čišćenja otpada na otočiću Zminjak članovi eko-patrole prikupili su 14 velikih vreća smeća. Dio otpada je sačuvan i bit će upotrijebljen u zadnjoj aktivnosti „Murterske eko-patrole“, kad će osnovnoškolci postati mali umjetnici i izraditi skulpturu od prikupljenog otpada.

Sljedeće subote, članove „Murterske eko-patrole“, na tajnoj lokaciji, očekuje interaktivna “potraga za blagom”, a eko zaštitnici će na zabavan način, tražeći put do “blaga” učiti o bioraznolikosti otoka Murtera.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island