“Eko-patrola” u potrazi za blagom.

Datum objave: 22. ožujka, 2016.

Murterska eko-patrola u subotu 19. ožujka 2016. na brdu Gradina sudjelovala je u „potrazi za blagom“ i učila o bioraznolikosti otoka Murtera.

Poluotok Gradina još i danas skriva tajne raznih naroda koji su to brdo na otoku Murteru zvali svojim domom. Prvi tragovi naseljenosti Gradine sežu u prapovijest (11. St. Pr. Kr.), a burnoj prošlosti poluotoka kasnije su svjedočili Rimljani, Liburni i naposljetku Hrvati. Njihove tajne arheolozi otkrivaju posljednjih godina, a članovi Murterske eko-patrole ove su subote otkrivali tajne najvrjednijeg blaga otoka Murtera, tajne biljnih i životinjskih vrsta koje su naselile otok i more koje ga okružuje davno prije Rimljana, Liburna i Hrvata.

U prostoru Argonaute voditelj Vice, članovima eko-patrole prikazao je prezentaciju o bioraznolikosti otoka Murtera u kojoj su imali priliku naučiti o biljnim i životinjskim vrstama otoka i okolnog mora, prijetnjama bioraznolikosti, te o specifičnim kopnenim i morskim hranidbenim lancima i njihovoj krhkosti. Za to vrijeme volonteri Gosia i Sergio, na brdu Gradina sakrili su zadatke koji su ih čekali.

Nakon prezentacije krenula je „potraga za blagom“. Članovi eko-patrole podijeljeni su u crveni i plavi tim i natjecanje je moglo krenuti. Ekipe su krenule s različitih lokacija, a cilj je bio na vrhu brda Gradina. Natjecanje nije bila puka trka po kamenjaru, već su „patrolaši“ na svom putu, kako bi doznali smjer kretanja, morali raditi kao tim, te riješiti niz zadataka vezanih uz bioraznolikost otoka Murtera. Prvi zadatak bio je dekodirati poruku u kojoj je svaka vrsta predstavljala jedno slovo, a poruka je otkrivala stranu svijeta kojom se ekipa morala kretati kako bi stigla do cilja. U sljedećem zadatku ekipe su morale od ponuđenih biljnih i životinjskih vrsta složiti po jedan kopneni i morski hranidbeni lanac. Posljednji zadatak bio je osmosmjerka, gdje su ekipe morale raditi u parovima, a svaki par je morao pronaći i zaokružiti pet pojmova vezanih uz bioraznolikost. Oba tima uspješno su riješili svoje zadatke, a u fotofinišu plavi tim je prvi stigao do vrha Gradine. Kao nagradu u „potrazi za blagom“ članovi oba tima dobili su platnene vrećice s ekološkim motivima, a nakon dodjele nagrada uslijedila je zabava i igra „Toster, slon i James Bond“.

U ovoj igri „potrage za blagom“ pobjednici su bili oba tima jer su proveli prekrasan, sunčani dan u prirodi, naučili o bioraznolikosti otoka Murtera, a naravno, ni ovog puta nije nedostajalo smijeha.
Sljedeću subotu članovi Murterske eko-patrole su na zasluženom odmoru, a za dva tjedna mlade Murterine očekuje još jedna interaktivna potraga za blagom na drugoj tajnoj lokaciji i u malo drukčijem formatu.

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island