“Murterska eko-patrola”, u “Potrazi za blagom 2”.

Datum objave: 5. travnja, 2016.

Slučajni prolaznici koji su se ove subote 2. travnja zatekli u uvali Čigrađa, s čuđenjem su promatrali skupinu djece koja trčkara po uvali u potrazi za nečim. Iako su možda pomislili da je riječ o pukoj dječjoj igri, imali su priliku vidjeti članove Murterske eko-patrole na djelu koji su sudjelovali u „Potrazi za blagom 2“. U ovoj aktivnosti djeca su na zabavan i interaktivan učila o morskim kornjačama u Jadranu, njihovoj važnosti za ekosustav i prijetnjama s kojima su suočene.

Morske kornjače, uključujući i njihove najčešće predstavnike u Jadranskom moru, glavate želve, odavno su na svjetskoj listi ugroženih životinja. Jadran je jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju, a populacija koja naseljava Jadran dio je populacije koja se razmnožava u Grčkoj. Unatoč činjenici da su u Hrvatskoj morske kornjače zaštićene zakonom, procjenjuje se da se godišnje u Jadranskom moru slučajno ulovi oko 2 500 glavatih želvi. U Jadranskom moru najčešće stradaju u ribarskim mrežama. S obzirom na to da se radi o životinjama koje dišu plućima, kornjače moraju izlaziti na površinu mora da bi udahnule zrak, ali kada se pod morem zapletu u mreže, zbog stresa vrlo brzo ostaju bez zraka i utapaju se.

Gledajući prezentaciju o morskim kornjačama u prostoru Argonaute, djeca su imala priliku doznati o biologiji i evoluciji morskih kornjača, migracijskim navikama jadranskih populacija, važnosti za ekosustav, te o razlozima ugroženosti i načinima zaštite morskih kornjača u Hrvatskoj i u svijetu.

Nakon što su se „patrolaši“ naoružali  znanjem potraga je mogla početi. Crveni i plavi tim dobili su karte s blagom. Na kartama su bile ucrtane lokacije sa skrivenim zadatcima, triju kartonskih kornjača na kojima su bile upisane koordinate mjesta gdje je skriveno blago, te lokacija lopatice za pijesak, koja im je trebala kako bi mogli iskopati blago. Zadatci koje su ih čekali bili su raznoliki, pa su tako u prvom zadatku mladi ekolozi morali od predmeta iz prirode napraviti kornjaču. Drugi zadatak bio je upisati u tablicu prijetnje s kojima su suočene morske kornjače i važnosti za ekosustav, a treći zadatak bio je „Želva kviz“. U četvrtom zadatku djeca su morala zalijepiti  sličice različitih razvojnih stadija morskih kornjača na kartu migracijskog ciklusa u Sredozemnom moru, a peti zadatak bio je rebus.

Kako su se timovi približavali lokaciji skrivenog blaga, napetost se mogla rezati nožem. Timovi su tijekom cijele potrage bili izjednačeni. Uz pomoć koordinata na kartonskim kornjačama i aplikacije za mobitel koja pokazuje koordinate djeca su pronašla lokaciju skrivenog blaga. Skriveno blago bilo je gnijezdo morske kornjače s čokoladnim jajima. Pobjednika nismo uspjeli proglasiti jer su i crveni i plavi tim pronašli lokaciju u isto vrijeme. Nakon uspješne potrage, usta zamazanih čokoladom, članovi eko patrole i voditelji krenuli su u šetnju uz more uživajući u proljetnom danu na otoku prepunom skrivenih tajni.

Sljedeću subotu članovi Murterske eko-patrole postat će mali znanstvenici, te će izvodeći pokuse učiti o klimatskim promjenama i acidifikaciji mora.

 

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island