Članovi “Murterske eko-patrole” postali mali znanstvenici.

Datum objave: 12. travnja, 2016.

Kišna subota 09. travnja bila je idealna za izležavanje na kauču,  gledanje televizije i igranje video igrica, ali ne i za članove “Murterske eko-patrole” koji su u jutarnjim satima „potegnuli“ do Argonaute. Djeca su u ovoj aktivnosti postala mali znanstvenici, pa su tako, izvodeći pokuse, učili o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama, te o rastućem problemu koji pogađa svjetska mora i ubija njihove stanovnike – zakiseljenju (acidifikaciji) mora.

Posljednjih 10 milijuna godina oceani na Zemlji su uspjeli zadržati relativno stabilnu razinu kiselosti, ali istraživanja pokazuju da je ova ravnoteža u moru danas poremećena i da bi povećanje kiselosti oceana moglo imati razarajuće posljedice globalnog karaktera. Industrijski napredak je stvorio i nepoželjne posljedice u obliku emisije bilijuna tona ugljikovog dioksida (CO2) te drugih stakleničkih plinova koji su odlazili u atmosferu. Otapanjem ugljikovog dioksida (CO2) u oceanu nastaje ugljična kiselina koja uzrokuje povećanje kiselosti mora. Ovaj kemijski poremećaj inhibira rast školjki te uzrokuje reproduktivne poremećaje kod nekih vrsta riba. Akumuliranje  tako velikih količina ugljikovog dioksida u more mijenja kemijski sastav mora i tako destabilizira životne cikluse mnogih morskih organizama, a pogotovo onih koji se nalaze na nižim razinama hranidbenog lanca.

Djeca su na prezentaciji imala priliku doznati o klimatskim promjenama, te štetnim posljedicama emisije CO2 na atmosferu i povećanje kiselosti mora. Također su vidjeli kako uništavanje svjetskih šuma samo povećava taj problem, zato što stabla u procesu fotosinteze vežu velike količine ugljičnog dioksida. Djeca su učila i o pH vrijednosti, odnosno što čini neku tvar kiselom ili lužnatom.

Nakon prezentacije djeca su uz pomoć upitnika izradila osobni ekološki otisak i tako doznali kako svojim načinom života utječu na planet Zemlju i kolika je potrebna površina Zemlje kako bi se podržao njihov način života.

Uslijedio je i zabavno-poučni dio aktivnosti – pokusi. Dodajući sodu bikarbonu i ocat destiliranoj vodi djeca su uz pomoć lakmus papira i bromtimol otopine promatrali promjenu pH vrijednosti otopine. U sljedećem pokusu djeca su stavila kredu, koja je sličnog kemijskog sastava kao i ljušture školjkaša, u ocat, koji je predstavljao zakiseljeno more, te su promatrali što će se dogoditi. Nakon nekoliko trenutaka kreda se raspala. Slične su sudbine bile i ljušture dagnji, koje su voditelji par dana prije ostavili u octu.  Ljušture dagnji postale su meke i lomljive.

Sljedeću subotu članovi “Murterske eko-patrole” će, razgovarajući s lokalnim ribarima,  doznati o tradicijskim načinima ribolova, te se pozabaviti problematikom održivog ribarstva.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island