MURTERSKA EKO-PATROLA U OČUVANJU TRADICIJSKE NEMATERIJALNE BAŠTINE.

Piše: Ivana Marin — 19. travnja, 2016.

 

Članovi Murterske eko-patrole ove su  nedjelje, 17. travnja,  učili o tradicijskoj nematerijalnoj baštini murterskog kraja. Vrijedni mali ekolozi zasukali su rukave kako bi mogli sudjelovati u akciji uređenja parka „Maslina je naš otok“ na Modravama koju su organizirale Udruga Modrave Murter-Betina i Udruga Argonauta.

Modrave su uska prevlaka između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Prostire se od Prosike do Drage. Jedini su prostor u Hrvatskoj koji istodobno ima morsku i jezersku obalu i koji, na tako maloj udaljenosti, ima dva, tako različita, prirodna ambijenta. Nekada su Modrave bile pokrivene vinogradima, a danas su isključivo pod maslinama. Vlasnici Modrava su od 1880. godine stanovnici Betine i Murtera, kojima je trebalo više od 150 godina da bi izborili prava na posjede na tom neobičnom i plodnom komadu tla.

Udruga Modrave Murter-Betina prepoznala je povijesnu, kulturnu i prirodnu vrijednost tog kraja, te njegovo značenje za egzistenciju Murterina u prošlosti i danas. Početkom 2013. godine, u spomen na mukotrpan rad svojih predaka težaka, započeli su s uređenjem prezentacijskog parka „Maslina je naš otok“ , koji priča priču o vrijednim Murterinima koji su svakodnevno brodovima dolazili na Modrave obrađivati  škrtu zemlju kako bi prehranili svoje obitelji.

Članovi Murterske eko-patrole, te članovi udruga Modrave Murter-Betina i Argonauta ove su se nedjelje pobrinuli da trud i znanje njihovih predaka ne otiđu u zaborav.  Predsjednica Udruge Modrave Murter-Betina Marina Skračić pričala je djeci o suhozidima, povijesti Modrava, mukotrpnom radu murterskih težaka, te  objasnila vrijednost očuvanja nematerijalne baštine murterskog kraja. Nakon male škole povijesti uhvatili su se posla, a u ovoj akciji naši eko-junaci sudjelovali su u rezidbi autohtonih vrsta maslina i smokvi, okopavanju, sadnji  i zalijevanju aromatičnog bilja, te su s odraslima sudjelovali na obnovi suhozida, tradicijske nematerijalne baštine otoka Murtera.

Ovaj tjedan naše ekologe očekuje puno posla. U aktivnosti pod nazivom „Kvaliteta mora“ priključit će se znanstvenicima u mjerenju kvalitete mora, a u subotu 23. travnja će se uključiti u najveću jednodnevnu volontersku akciju u Hrvatskoj – Zelenu i plavu čistku, te će u sklopu akcije očistiti jedno ilegalno odlagalište otpada na otoku Murteru.

 

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka