MURTERSKA EKO-PATROLA U OČUVANJU TRADICIJSKE NEMATERIJALNE BAŠTINE.

Piše: Ivana Marin — 19. travnja, 2016.

 

Članovi Murterske eko-patrole ove su  nedjelje, 17. travnja,  učili o tradicijskoj nematerijalnoj baštini murterskog kraja. Vrijedni mali ekolozi zasukali su rukave kako bi mogli sudjelovati u akciji uređenja parka „Maslina je naš otok“ na Modravama koju su organizirale Udruga Modrave Murter-Betina i Udruga Argonauta.

Modrave su uska prevlaka između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Prostire se od Prosike do Drage. Jedini su prostor u Hrvatskoj koji istodobno ima morsku i jezersku obalu i koji, na tako maloj udaljenosti, ima dva, tako različita, prirodna ambijenta. Nekada su Modrave bile pokrivene vinogradima, a danas su isključivo pod maslinama. Vlasnici Modrava su od 1880. godine stanovnici Betine i Murtera, kojima je trebalo više od 150 godina da bi izborili prava na posjede na tom neobičnom i plodnom komadu tla.

Udruga Modrave Murter-Betina prepoznala je povijesnu, kulturnu i prirodnu vrijednost tog kraja, te njegovo značenje za egzistenciju Murterina u prošlosti i danas. Početkom 2013. godine, u spomen na mukotrpan rad svojih predaka težaka, započeli su s uređenjem prezentacijskog parka „Maslina je naš otok“ , koji priča priču o vrijednim Murterinima koji su svakodnevno brodovima dolazili na Modrave obrađivati  škrtu zemlju kako bi prehranili svoje obitelji.

Članovi Murterske eko-patrole, te članovi udruga Modrave Murter-Betina i Argonauta ove su se nedjelje pobrinuli da trud i znanje njihovih predaka ne otiđu u zaborav.  Predsjednica Udruge Modrave Murter-Betina Marina Skračić pričala je djeci o suhozidima, povijesti Modrava, mukotrpnom radu murterskih težaka, te  objasnila vrijednost očuvanja nematerijalne baštine murterskog kraja. Nakon male škole povijesti uhvatili su se posla, a u ovoj akciji naši eko-junaci sudjelovali su u rezidbi autohtonih vrsta maslina i smokvi, okopavanju, sadnji  i zalijevanju aromatičnog bilja, te su s odraslima sudjelovali na obnovi suhozida, tradicijske nematerijalne baštine otoka Murtera.

Ovaj tjedan naše ekologe očekuje puno posla. U aktivnosti pod nazivom „Kvaliteta mora“ priključit će se znanstvenicima u mjerenju kvalitete mora, a u subotu 23. travnja će se uključiti u najveću jednodnevnu volontersku akciju u Hrvatskoj – Zelenu i plavu čistku, te će u sklopu akcije očistiti jedno ilegalno odlagalište otpada na otoku Murteru.

 

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka