MURTERSKA EKO-PATROLA SUDJELOVALA U ZELENOJ ČISTKI.

Piše: Ivana Marin — 27. travnja, 2016.

Članovi Murterske eko-patrole ove su se subote, 23. travnja 2016. priključili Zelenoj i plavoj čistki, te su  u sklopu akcije čistili od otpada područje kopna i priobalja od uvale Čigrađa do uvale Kosirina.

U sklopu globalnog pokreta “Let’s do it!” i akcije World Cleanup 2016 u Hrvatskoj je po peti put provedena jednodnevna zajednička akcija čišćenja divljih odlagališta  otpada Zelena čistka, koja je  najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Od prije par godina u sklopu istog projekta provodi se i Plava čistka. Plava čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja  čiji je cilj potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se o brizi za okoliš u tom aspektu pridaje dovoljno pažnje.

Mali murterski ekolozi, koji u području zaštite okoliša plivaju kao ribe u vodi i ovog su puta objeručke prihvatili izazov i odazvali se najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Niti loše vrijeme i predviđena kiša nisu uspjeli omesti hrabre ekologe u njihovoj nakani da očiste od otpada uvalu Čigrađu. Akciji se odazvao veliki broj članova Murterske eko-patrole, a ovom prigodom djeca su s voditeljima Gosiom, Vicom i Sergiom pronašli i uklonili iz prirode popriličnu količinu otpada, od tekstila, papira, boca, guma, starih ribarskih mreža, zahrđalih vrša, te ostalog sitnog i krupnog otpada.

 “Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka” – napisao je davno indijanski poglavica Seattle američkom predsjedniku Franklinu Pierceu. No ljudi često zaboravljaju da će sljedeći naraštaji imati isto pravo, kao što ga danas imamo i mi, nazivati ovu  „blijedu plavu točku“ svojim domom, te nekontrolirano odlažu otpad u prirodu, nesvjesni ili još gore svjesni kako Zemlja nema neograničenu moć regeneracije. Samo zajedničkim odgovornim ponašanjem i edukacijom najmlađih možemo promijeniti stvar na bolje i održati ovaj naš, zasad jedini planet lijepim i veličanstvenim kakav je bio milijardama godina prije čovjekova utjecaja.

Sljedeću subotu  članovi “Murterske eko-patrole” će, razgovarajući s lokalnim ribarima,  doznati o tradicijskim načinima ribolova, te se pozabaviti problematikom održivog ribarstva.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka