MURTERSKA EKO-PATROLA SUDJELOVALA U ZELENOJ ČISTKI.

Datum objave: 27. travnja, 2016.

Članovi Murterske eko-patrole ove su se subote, 23. travnja 2016. priključili Zelenoj i plavoj čistki, te su  u sklopu akcije čistili od otpada područje kopna i priobalja od uvale Čigrađa do uvale Kosirina.

U sklopu globalnog pokreta “Let’s do it!” i akcije World Cleanup 2016 u Hrvatskoj je po peti put provedena jednodnevna zajednička akcija čišćenja divljih odlagališta  otpada Zelena čistka, koja je  najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Od prije par godina u sklopu istog projekta provodi se i Plava čistka. Plava čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja  čiji je cilj potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se o brizi za okoliš u tom aspektu pridaje dovoljno pažnje.

Mali murterski ekolozi, koji u području zaštite okoliša plivaju kao ribe u vodi i ovog su puta objeručke prihvatili izazov i odazvali se najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Niti loše vrijeme i predviđena kiša nisu uspjeli omesti hrabre ekologe u njihovoj nakani da očiste od otpada uvalu Čigrađu. Akciji se odazvao veliki broj članova Murterske eko-patrole, a ovom prigodom djeca su s voditeljima Gosiom, Vicom i Sergiom pronašli i uklonili iz prirode popriličnu količinu otpada, od tekstila, papira, boca, guma, starih ribarskih mreža, zahrđalih vrša, te ostalog sitnog i krupnog otpada.

 “Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka” – napisao je davno indijanski poglavica Seattle američkom predsjedniku Franklinu Pierceu. No ljudi često zaboravljaju da će sljedeći naraštaji imati isto pravo, kao što ga danas imamo i mi, nazivati ovu  „blijedu plavu točku“ svojim domom, te nekontrolirano odlažu otpad u prirodu, nesvjesni ili još gore svjesni kako Zemlja nema neograničenu moć regeneracije. Samo zajedničkim odgovornim ponašanjem i edukacijom najmlađih možemo promijeniti stvar na bolje i održati ovaj naš, zasad jedini planet lijepim i veličanstvenim kakav je bio milijardama godina prije čovjekova utjecaja.

Sljedeću subotu  članovi “Murterske eko-patrole” će, razgovarajući s lokalnim ribarima,  doznati o tradicijskim načinima ribolova, te se pozabaviti problematikom održivog ribarstva.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island