MURTERSKA EKO-PATROLA U MORU DO KOLJENA.

Datum objave: 10. svibnja, 2016.

Članovi Murterske eko-patrole ove su nedjelje, 8. svibnja 2016. zasukali nogavice kako bi mogli izbliza upoznati stanovnike obale uvale Čigrađa. U sklopu ove aktivnosti djeca su na zabavan način učila o živom svijetu obale, te su izradili morski herbarij.

Na prvi se pogled promatraču s kopna more čini kao velika i jednolična vodena masa koja se prostire u daljinu sve do horizonta. Međutim, zavirimo li pod površinu tog beskrajnog plavetnila ostajemo zapanjeni njegovom dubinom i šarenilom. Nažalost to beskrajno plavetnilo i njegovi stanovnici danas su ugroženi.  Najveću prijetnju biljkama i životinjama koje žive na morskoj obali predstavlja uništavanje staništa. Na Zemlji je sve više ljudskih naselja u obalnom pojasu koja se svakodnevno šire i zauzimaju sve veće dijelove morske obale. Izgradnjom kuća, prometnica, obalnih šetnica i luka nestaju staništa za brojne biljne i životinjske vrste koje time postaju sve ugroženije. Dodatni problem predstavlja i zagađenje mora. Mnoge alge i morske životinje ugibaju od posljedica ispuštanja otrovnih kemikalija u more. Kruti otpad u moru, osim na morskom dnu, najčešće završava na obali prekrivajući sve veće površine.

Narodna izreka kaže “Ono što ne poznaješ, ne možeš ni zavoljeti”, a kada nešto ne poznaješ i ne voliš, tada to niti znaš niti želiš zaštititi i očuvati. Članovi Murterske eko-patrole, sadašnji i budući zaštitnici ljepota otoka Murtera, vođeni tom mudrom izrekom ove su subote zasukali nogavice kako bi mogli, u moru do koljena, istražiti živi svijet obale uvale Čigrađa. Nakon prezentacije i razgovora o živom svijetu obale djeca su podijeljena u parove. Na papirima su imali slike biljnih i životinjskih vrsta koje su morali pronaći i fotografirati. Nakon zabavno-natjecateljskog dijela aktivnosti, djeca su, uz pomoć voditelja, sakupila nekoliko primjeraka algi i morskih cvjetnica. Po povratku u prostor Argonaute izradili su svoj prvi morski herbarij. Kako bi provjerili usvojeno znanje uslijedio je i posljednji zadatak u kojem su morali zalijepiti sličice biljnih i životinjskih  vrsta na odgovarajuće mjesto na presjeku morske obale.

Sljedeću subotu članovi Murterske eko-patrole otisnut će se na more, te će se pridružiti znanstvenicima u praćenju dupina i morskih kornjača.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island