ČLANOVI MURTERSKE EKO-PATROLE DRUŽILI SE SA DOBRIM DUPINIMA.

Piše: Ivana Marin — 17. svibnja, 2016.

Članovima  Murterske eko-patrole subota, 14. svibnja, ostat će u sjećanju do kraja života. Tog dana, kraj otoka Vrgada uživali su u ugodnom društvu dobrih dupina.

U sklopu projekta Partnerstvo za more koji je proveo Institut Plavi svijet, a Udruga Argonauta je sudjelovala kao partner, razvijena je aplikacija za pametne telefone pod nazivom Marine Partnership u kojoj građani i poslovni subjekti mogu dojaviti lokacije opažanja zanimljivih vrsta poput dupina, morskih kornjača i sredozemne medvjedice. Prikupljeni podatci pomažu kasnije znanstvenicima u praćenju vrsta u Jadranu. Više o aplikaciji, te pravila ponašanja prilikom susreta sa divljim životinjama možete pronaći ovdje.

Sunčan dan, bonaca i vesela posada, bili su savršen recept za ugodno provedeno subotnje jutro. Kako bi se upotpunila pretposljednja aktivnost Murterske eko-patrole pod nazivom “Promatranje dupina” nedostajao je samo još jedan detalj – dupini. Nakon početne neuspjele potrage i na euforičnu radost svih prisutnih, voditelj Vice i promatrači, članovi Murterske eko-patrole, kraj otoka Vrgada pronašli su skupinu od 7 dobrih dupina. S udaljenosti od 50 metara, bez riječi, uz pokoji uzdah divljenja promatrali su ih kako se hrane i igraju. Članovi su uz pomoć aplikacije Marine Partnership dojavili koordinate opažanja dobrih dupina, te time pomogli znanstvenicima u njihovom praćenju.  Nakon 20 minuta promatranja okrenuli su brod i zaputili se prema Murteru. Na opće oduševljenje djece, dvije jedinke dobrih dupina krenule su prema brodu i počele plivati usporedno s brodom. Ovog puta dupini su proučavali njih. Nakon nezaboravnog jutra i kratke igre s ovim veličanstvenim stanovnicima Jadranskog mora veseli članovi eko-patrole vratili su se u Murter.

U posljednjoj aktivnosti Murterske eko-patrole, djeca će napraviti skulpturu od otpada koji su prikupili za vrijeme patroliranja otokom.

Preporučamo pročitati.


Argonauta je član.
Argonauta vodi, ažurira i prezentira:

Eko patrola »

Vannastavni edukacijski program za održivi razvoj

Colentum »

Arheološki park Colentum

Sea is life »

Blog međunarodnih volontera

Jedro.eu

Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka