ČLANOVI MURTERSKE EKO-PATROLE DRUŽILI SE SA DOBRIM DUPINIMA.

Datum objave: 17. svibnja, 2016.

Članovima  Murterske eko-patrole subota, 14. svibnja, ostat će u sjećanju do kraja života. Tog dana, kraj otoka Vrgada uživali su u ugodnom društvu dobrih dupina.

U sklopu projekta Partnerstvo za more koji je proveo Institut Plavi svijet, a Udruga Argonauta je sudjelovala kao partner, razvijena je aplikacija za pametne telefone pod nazivom Marine Partnership u kojoj građani i poslovni subjekti mogu dojaviti lokacije opažanja zanimljivih vrsta poput dupina, morskih kornjača i sredozemne medvjedice. Prikupljeni podatci pomažu kasnije znanstvenicima u praćenju vrsta u Jadranu. Više o aplikaciji, te pravila ponašanja prilikom susreta sa divljim životinjama možete pronaći ovdje.

Sunčan dan, bonaca i vesela posada, bili su savršen recept za ugodno provedeno subotnje jutro. Kako bi se upotpunila pretposljednja aktivnost Murterske eko-patrole pod nazivom “Promatranje dupina” nedostajao je samo još jedan detalj – dupini. Nakon početne neuspjele potrage i na euforičnu radost svih prisutnih, voditelj Vice i promatrači, članovi Murterske eko-patrole, kraj otoka Vrgada pronašli su skupinu od 7 dobrih dupina. S udaljenosti od 50 metara, bez riječi, uz pokoji uzdah divljenja promatrali su ih kako se hrane i igraju. Članovi su uz pomoć aplikacije Marine Partnership dojavili koordinate opažanja dobrih dupina, te time pomogli znanstvenicima u njihovom praćenju.  Nakon 20 minuta promatranja okrenuli su brod i zaputili se prema Murteru. Na opće oduševljenje djece, dvije jedinke dobrih dupina krenule su prema brodu i počele plivati usporedno s brodom. Ovog puta dupini su proučavali njih. Nakon nezaboravnog jutra i kratke igre s ovim veličanstvenim stanovnicima Jadranskog mora veseli članovi eko-patrole vratili su se u Murter.

U posljednjoj aktivnosti Murterske eko-patrole, djeca će napraviti skulpturu od otpada koji su prikupili za vrijeme patroliranja otokom.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island