Otkriveno blago Colentuma.

Datum objave: 25. svibnja, 2016.

Učenici OŠ „Murterski škoji“ u utorak 24. svibnja 2016. u 19 sati u punoj kino dvorani “Žut” u Murteru premijerno su izveli predstavu „Skriveno blago Colentuma“. Nakon predstave publici su podijelili prvu turističku kartu arheološkog nalazišta Colentum.

Ove aktivnosti realizirane su u sklopu projekta „Arheološko blago Colentum 4” koji se sastojao od male škole kazališta, izvedbe dviju kazališnih predstava te izrade prve turističke karte arheološkog nalazišta Colentum.

Mala škola kazališta

Mala škola kazališta za učenike osnovne škole „Murterski škoji“ započela je tijekom listopada 2015. a trajala do konca svibnja 2016.  Okupila je dvadesetak učenika koje je podučavao redatelj i scenograf Sergej Mioč. Na dramskim radionicama učenici su bili podučeni osnovama glume te dramskog nastupa. Podsjećamo da su sklopu male škole kazališta učenici početkom ove godine u Murteru već izveli predstavu „Pirati pred Colentumom“. Velikim odazivom murterskih osnovaca u maloj školi kazališta te uspješnom realizacijom dviju predstava ostvaren je jedan od ciljeva ovog projekta, a to je doprinijeti revitalizaciji dramskog amaterizma Murtera. Poznato je da Murter ima snažnu tradiciju dramskog amaterizma čiji prvi spomen je zabilježen davne 1922. godine. Murter je vrhunac dramskog amaterizma doživio tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina proteklog stoljeća kada je imao jedan od vodećih amaterskih kazališta na području cijele regije. Danas stanovnici Murtera sve više prepoznaju njegov potencijal u oplemenjivanju kulturnog života svoga mjesta, a shodno tome i turističke ponude. Stoga je u planu da mladi glumci odigraju predstavu”Skriveno blago Colentuma” na samom arheološkom lokalitetu te podijele turističku kartu Colentuma turistima tijekom ljetne manifestacije “Noć Colentuma”.

Premijera predstave “Skriveno blago Colentuma”

Radnja predstave “Skriveno blago Colentuma” nastavila se na radnju prethodne predstave i to u vrijeme nakon što dječak Kvint (maskota Colentuma) ode u logor Burnum na obuku za rimskog legionara. Kvintovi prijatelji koji su ostali u Colentumu pokušavaju pronaći skriveno blago Colentuma. U prethodnoj predstavi Kvint je prevario gusare tako što im je ukrao njihovo vlastito blago i podvalio im ga kao blago Colentuma. Zbog toga Kvintovi prijatelji nisu sigurni da li blago postoji ili ne. Ali kako kruže intrigantne glasine djeca se grupiraju u skupine te traže blago na različitim lokacijama (koje su ucrtane u turističkoj karti). Nakon neuspješne potrage prepune uzajamnog spletkarenja,  ne pronalaze blago. Na koncu najmudrija od svih djevojčica, Kvintova najbolja prijateljica Gaja shvaća da pravo blago Colentum nije niti srebro, ni zlato, ni drago kamenje već SPOMEN na Colentum i njegove stanovnike zapisan na SVITKU kojeg  je na čudesan način pronašla. SVITAK o kojem Gaja govori je zapravo suvremena turistička karta Colentuma u kojoj je zapisano “sve” o Colentumu, njegovoj sudbini i njegovim stanovnicima a koju mogu čitati suvremeni Murterini i njihovi gosti. U trenutku u kojem su mladi glumci podijelili kartu publici se zapravo događa prijelaz između svijeta mašte i stvarnosti.

Prva turistička karta arheološkog nalazišta Colentum

Karta sadržava atraktivne vizualizacije arheoloških objekata, a na njoj su označene staze i pozicije arheoloških i ostalih znamenitosti na području poluotoka Gradina. Tiskana je u nakladi od gotovo 10 000 komada od čega je polovica na engleskom jeziku. Karta ima vizionarsku dimenziju i  svojevrsna je prezentacija vizije daljnje valorizacije arheološkog nalazišta Colentum najbolje artikulirane u formi projekta Arheološko-rekreacijski park Colentum. Karta će biti dostupna Murterinima i njihovim gostima u uredu turističke zajednice općine Murter-Kornati i mjesta Betina, u poslovnicama turističkih agencija otoka Murtera, Muzeju betinske drvene brodogradnje te Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije.  U digitalnom formatu dostupna je na slijedećem linku: Skriveno blago Colentuma.

Projekt je provela udruga Argonauta u partnerstvu sa općinom Murter-Kornati u razdoblju od 1. rujna 2015. do 1. lipnja 2016. te u suradnji sa OŠ “Murterski škoji”, Muzejom grada Šibenika, TZO-om Murter-Kornati te kazališnom udrugom Virko. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU projekt je financiralo u iznosu  od 25.000,00 kuna.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island