Argonauta sudjelovala na seminaru u Rimu.

Datum objave: 1. lipnja, 2016.

EVS  ili Europska volonterska služba dio je programa Erasmus+. Ovaj program pruža priliku  mladima od 17 do 31 godinu  da  kao  volonteri  žive, rade i uče u drugoj zemlji tijekom najdulje 12 mjeseci. Udruga Argonauta provodi dugoročni  i  kratkoročni EVS već petu godinu za redom, a ima ulogu pošiljatelja, primatelja i koordinatora volonterskih službi. EVS volonterima potrebna je potpora tijekom  njihovog EVS putovanja, a osim potpore organizacije u  kojoj obavljaju  službu,  volonteri imaju i  mentora. Mentor je osoba iz lokalne zajednice koja pomaže volonteru u upoznavanju kulture zemlje u kojoj volonter provodi svoju službu, prati rad volontera, njihovo zadovoljstvo istim i sl.

Upravo na temu Mentorstva u EVS-u, u organizaciji Nacionalne agencije mladih Italije, u Rimu je od 24.-28. svibnja održan seminar na kojoj je sudjelovala i udruga Argonauta. Seminar je okupio 21 sudionika iz Hrvatske, Finske, Njemačke, Mađarske, Italije, Latvije, Poljske, Rumunjske, Turske i Portugala. Seminar je bio usmjeren na važnost učenja volontera u neformalnom okruženju te na ispunjavanje Youthpassa, alata koji se koristi kao potvrda EVS-a.

Detaljno je analizirana uloga EVS volontera, njihovi zadaci, potrebe  i obveze, a poseban  naglasak stavljen je na ulogu mentora u provedbi  njihove službe. Koji su glavni zadaci  mentora, kako se postaviti u odnosu  mentor- volonter, tehnike mentorstva i rješavanje kriznih situacija u procesu mentorstva, neke su od tema koje su bile predmet diskusije ovog seminara.  Mentori EVS volontera su na ovom seminaru imali priliku razmijeniti iskustva te pitati za savjet, a sve naučeno primjenit će u daljnjem radu s EVS volonterima.

Ovaj seminar financirala je Nacionalna agencija mladih Italije te Agencija za mobilnost i programe Europske unije Hrvatske.

Recommended to read.


Argonauta je član.

Hrvatski otočni proizvod
LAGUR Galeb
More 249
Partnerstvo za more
Youth and environment Europe
Zeleni forumArgonauta manages, updates and presents:

Eko patrola »

Extracurricular educational program for sustainable development

Colentum »

Archaeological Park Colentum

Sea is life »

International volunteers blog

Jedro.eu

Adriatic cross-sectoral educational and community center for sustainable development of the island